Mer om: De 6 bästa gastronomiska turerna i Rom
I Italien är gastronomin en grundläggande del av landets kultur. Utanför landets gränser är landet känt först för sin historia och sitt kulturarv, och sedan för sin mat. Och i huvudstaden är detta tydligt i varje hörn. Varje sevärdhet i Rom blir ännu bättre om du smakar på maten under din rundtur i staden.
Roms gastronomi sträcker sig längre än till de typiska pizzorna och pastorna. Det finns ett stort utbud av smaker att upptäcka och det är därför jag i det här inlägget berättar om de bästa gastronomiska turerna i Italiens huvudstad. Om Rom imponerar på dig med sina monument, kommer du att bli förälskad i staden genom smakerna.
1. Gastronomisk rundtur i Trastevere, Campo de' Fiori och det judiska kvarteret
Det finns mycket att se i Trastevere och de judiska kvarteren, två platser som är bland de bästa gastronomiska områdena i Rom.
Mellan de två kvarteren ligger marknaden Campo de' Fiori, en av de bästa platserna i Rom för att köpa och smaka färska, lokala produkter. Det är därför det finns många gastronomiska rundturer som går runt dessa platser för att erbjuda möjligheten att smaka på den autentiska smaken av Rom.
Dessa turer riktar sig till små grupper på högst 10 personer och inkluderar en rundtur på några av de gastronomiska anläggningarna i dessa områden och ett stopp på marknaden på torget Campo de Fiori, vilket varar cirka 3 och en halv till 4 timmar.
De börjar vanligtvis tidigt med frukost och några snacks, ett stopp på marknaden och kulminerar med en god måltid och provsmakning, inklusive typiska drycker och den berömda gelato. Allt tillsammans med en lokal expertguide.
På den här typen av rundtur får du smaka på allt från den mer typiska färska pastan till mindre kända antipasti-rätter (hors d'oeuvre), inklusive kallt kött, ostar, färska ingredienser och mycket annat som du bäst upptäcker på egen hand.
När du har avslutat den här typen av rundtur kommer du att veta tillräckligt för att känna till de bästa ställena att äta på i Trastevere.
Intressanta detaljer
- Pris: Från ca 80€ ca.
- Varaktighet: Mellan 3 och 4 timmar.
- Plats: Trastevere-distriktet, judiska kvarteret och Campo de' Fiori-marknaden.
- Fördelar med detta alternativ: Det är ett av de mest kompletta alternativen för att lära känna romersk gastronomi på djupet.
- Nackdelar med detta alternativ: Det kräver en hel förmiddag.
2. Gastronomisk rundtur i Trionfale
Denna typ av rundtur har fått sitt namn efter Trionfale-marknaden. Det är den största marknaden i Rom och den ligger i stadens mest gastronomiska område. Den ligger norr om Vatikanen, i ett område fullt av restauranger, barer, pubar, cocktailbarer, glassbarer och alla typer av ställen där man kan njuta av gastronomin.
Turerna i dessa områden är bland de mest komplett a och inkluderar, förutom inträdet till Triunfale-marknaden, många provsmakningar på olika restauranger.
Variationen är deras främsta tillgång, eftersom de inkluderar provsmakningar av italienskt kaffe, sötsaker, italienska viner och ostar, pasta, hemlagad glass och alla typer av mat. Ofta ingår också besök i några av stadens bästa gourmetbutiker.
Intressanta detaljer
- Pris: Från 80 euro ca.
- Varaktighet: ca 4 timmar
- Plats: Runt Triunfale-marknaden norr om centrum.
- Fördelar med detta alternativ: Det är det mest kompletta och med de mest varierade provsmakningarna.
- Nackdelar med detta alternativ: Marknadsområdet Triunfale ligger långt från centrum och inkluderar inte transfer till marknaden.
3. En rundtur bland Roms gatuköksstånd
Gatuköketär också en del av Roms gastronomiska kultur. På gatorna finns hundratals stånd som erbjuder snabb, billig och lika utsökt mat att njuta av även mitt i allt liv och rörelse i Rom. Det finns stånd som säljer pizzor, suppli (italienska kroketter), kakor, glass och mycket mer.
För att upptäcka Rom finns det guidade turer som erbjuder möjligheten att gå runt några av stadens historiska platser som Pantheon medan man njuter av några stopp vid dessa gatustånd.
Vanligtvis har den här typen av rundturer Campo de' Fiori-marknaden som centrum för besöket på grund av det stora antalet gatustånd på den här platsen.
Och för att toppa det hela kan du besöka de bästa ställena i Rom för att prova äkta italiensk pizza.
Intressanta detaljer
- Pris: Från ca 40€ ca.
- Varaktighet: Mellan 2 och 3 timmar.
- Plats: Centrala Rom
- Fördelar med detta alternativ: Ett mycket intressant sätt att besöka Roms centrum och kombinera sightseeing med gastronomi.
- Nackdelar med detta alternativ: Många av sevärdheterna längs rutten är bara synliga från utsidan och kan passeras snabbt.
4. Matlagningskurser med provsmakning
Ett av de bästa sätten att njuta av gastronomi, förutom att äta, är naturligtvis att lära sig hur man tillagar typiska rätter. Det är därför det i Rom ofta anordnas matlagningskurser där du får lära dig hur man tillagar olika typer av färsk pasta, pizzor, sötsaker och andra typiska italienska rätter.
Med denna typ av alternativ lär du dig att laga italienska specialiteter i en typisk restaurang och under ledning av en erfaren kock.
Den första delen motsvarar lektionerna och den andra delen njutningen av att smaka på dina egna skapelser, plus lite input från kocken. De bästa restaurangerna som erbjuder kurser i Rom ligger vanligtvis nära Piazza Navona.
Intressanta detaljer
- Pris: Cirka 60 € ungefär.
- Tidsåtgång: Cirka 3 timmar mellan lektioner och provsmakning.
- Plats: Vanligtvis i centrala Rom i området Piazza Navona.
- Fördelar med detta alternativ: Förutom att ha roligt när du äter kommer du att lära dig hur man lagar typiska italienska rätter.
- Nackdelar med detta alternativ: Inget à la carte-alternativ.
5. Vin- och ostprovningar i Rom
En av romarnas gastronomiska favoritaktiviteter är ost- och vinprovningar. En sedvänja som blir alltmer populär bland turister. I Rom värdesätter man lokala produkter högt, och eftersom staden är omgiven av vingårdar är lokala viner mycket uppskattade.
Ost spelar också en viktig roll i den italienska gastronomin och är det bästa komplementet till vinprovning.
I Rom finns det många provningar av detta slag och många platser där dessa provningar äger rum. Många av dem ligger i närheten av turistmål. Det är ett mycket konkret alternativ för vinprovarälskare, men det är en snabb och enkel aktivitet att göra och framför allt mycket trevlig.
Intressanta detaljer
- Pris: Från ca 40 €.
- Varaktighet: 1-2 timmar.
- Plats: Det finns flera platser för dessa provningar, i allmänhet nära monument och viktiga platser.
- Fördelar med detta alternativ: Det är en gastronomisk upplevelse som rekommenderas starkt och som är snabb och enkel att göra.
- Nackdelar med detta alternativ: Menyn är stängd och kan ändras beroende på säsong.
6. Workshop för gelatoälskare
En av Roms obestridda stjärnor, med undantag för pasta, är dess gelato. Den italienska huvudstadens hantverksmässigt framställda gelato är mycket speciell och liknar nästan inte alls den gelato som du kan smaka i andra städer runt om i världen.
Gatorna är fulla av gelato-butiker och vissa av dem håller workshops där man kan lära sig hur man gör gelato med de bästa hantverkarna, och även smaka på dem.
De bästa gelato-butikerna i Rom ligger i allmänhet i centrum av Rom, särskilt de som håller den här typen av workshops.
Här kan du lära dig hur hantverksmässig gelato tillverkas, vilka maskiner som används, vilka ingredienser som används och så vidare. Och omsätta det i praktiken genom att göra dina egna kreationer med olika smaker. Det är en av de bästa aktiviteterna om du besöker Rom med barn och särskilt om du gör det på sommaren när temperaturen stiger.
I så fall lämnar jag dig med denna guide till att njuta av Rom på sommaren bortom Gelatos.
Intressanta detaljer
- Pris: Cirka 45 € ungefär
- Varaktighet: ca 1 timme
- Plats: Glassbarer i centrala Rom.
- Fördelar med detta alternativ: Det är en mycket rolig aktivitet för barn och vuxna, samt mycket välsmakande.
- Nackdelar med detta alternativ: Workshoparna har mycket begränsat antal platser.
Vilka rätter får jag inte missa på en gastronomisk rundtur i Rom?
Romersk gastronomi är i allmänhet baserad på en typisk meny som består av förrätter, antipasti som de kallas i Italien, en första och andra rätt och en dessert. Det finns tusen alternativ för var och en av dem, men jag ska berätta vilka som är de viktigaste:
- Antipasti: I detta avsnitt måste du prova bruschetta, en skiva rostat bröd med vitlök, olivolja och vanligtvis tomat eller färska ingredienser. Mozzarella tapas, en färskost som kan ätas ensam eller tillsammans med sallader som capresesallad med mozzarella, tomat och basilika. Bresaola, som är skivor av torkad kalv, carpaccio, som är en mycket tunt skivad typ av kött och korv som äts rå, och de typiska charkuteribrädorna kompletterar denna lista över de vanligaste och mest rekommenderade antipasti i Rom. De bästa ställena att prova dessa aptitretare finns på denna länk.
- Förrätt: Pasta är den obestridda kungen i Rom, och i Italien som helhet. Variationen är oändlig och här är det bäst att välja efter smak. Ris i form av risotto, potatisgnocchi eller soppor är de andra vanligaste rätterna på romerska restauranger.
- Andra rätten: Till pastan eller förrätten serveras vanligtvis kött eller fisk. Köttet är oftast fläsk- eller kalvkött och fisken beror på säsong, men båda rätterna serveras vanligtvis med en sidorätt som kallas contorno gjord på potatis och grönsaker.
- Desserter: Färsk frukt och sötsaker är ett måste. Men ingen dessert med självaktning i Rom är komplett utan ett gott italienskt kaffe och en äkta romersk gelato.
Förutom matrundturerna finns här en länk till några av de bästa ställena att äta på i Rom.
Tips för en gastronomisk rundtur i Rom
När du åker på en matresa i Rom finns det ett antal punkter att tänka på när det gäller matsedvänjor
- Middagen är alltid huvudmåltiden, middagarna har en liknande struktur men är alltid lättare. Frukosten är vanligtvis mycket lätt, med bara kaffe och några bakverk, eftersom det är vanligt att ta en cappuccino eller liknande mitt på morgonen.
- Måltiderna på restaurangerna är i allmänhet 12:30-14:30 och middagen 19:30-22:00.
- Street food är också i fokus. När du vill äta något snabbare och billigare i Rom hittar du hundratals gatustånd med pizzaportioner eller liknande.
Varför är det tillrådligt att ta en matresa?
När du besöker Rom rör du dig vanligtvis i de mest turistiga områdena och på gatorna där de mest kända monumenten finns. I dessa områden utnyttjar de flesta restauranger tillfället och erbjuder en mindre meny, som begränsar sig till det mest typiska och i allmänhet med högre priser.
Att hitta en restaurang där du kan njuta av äkta romersk mat till ett bra pris är ibland en svår uppgift.
Om du anlitar en gastronomisk rundtur får du lära känna den äkta italienska maten utan att begränsa dig till det mest typiska och alltid med experter som lär dig alla hemligheter om Roms gastronomi.
En annan fördel är att du inte bara kommer att smaka de bästa rätterna, utan du kommer också att lära dig hur de tillagas och du kommer att lära dig tillräckligt för att själv kunna välja vilka restauranger som är värda att besöka i Rom.