Mer om: 9 Bästa Matvandringar i Rom
I Italien är gastronomin en grundläggande del av landets kultur. Utanför landets gränser är man först och främst känd för sin historia och sitt kulturarv, och sedan för sin mat. Och i huvudstaden är detta uppenbart i varje hörn. Varje plats att se i Rom blir ännu bättre om du smakar på maten när du går runt i staden.
Roms gastronomi sträcker sig bortom de typiska pizzorna och pastan. Det finns ett stort utbud av smaker att upptäcka och det är därför jag i det här inlägget berättar om de bästa gastronomiska turerna i Italiens huvudstad. Om Rom erövrar dina ögon med sina monument, kommer du att bli kär i det genom smak.
1. Gastronomisk rundtur i Trastevere, Campo de' Fiori och de judiska kvarteren

Det finns mycket att se i Trastevere och de judiska kvarteren, två platser som är bland de bästa gastronomiska områdena i Rom.
Mellan de två ligger marknaden Campo de' Fiori, en av de bästa platserna i Rom för att köpa och smaka på färska, lokala råvaror. Det är därför det finns många gastronomiska turer som går runt dessa platser för att erbjuda möjligheten att smaka på den autentiska smaken av Rom.
Dessa turer riktar sig till små grupper på högst 10 personer och inkluderar en rundtur på några av de gastronomiska anläggningarna i dessa områden och ett stopp på marknaden på Campo de Fiori-torget, som varar i cirka 3,5 till 4 timmar.
De börjar vanligtvis tidigt med frukost och lite snacks, ett stopp på marknaden och kulminerar med en god måltid och provsmakning, inklusive typiska drycker och den berömda gelatin. Allt i sällskap av en lokal expertguide.
På den här typen av tur får du smaka på allt från den mer typiska färska pastan till mindre kända antipasti-rätter (hors d'oeuvre) med kallskuret, ostar, färska ingredienser och mycket annat som du bäst upptäcker på egen hand.
När du har avslutat den här typen av tur kommer du att veta tillräckligt för att känna till de bästa ställena att äta i Trastevere.
Intressanta detaljer
- Pris: Från ca 80 € ca.
- Tidsåtgång: Mellan 3 och 4 timmar.
- Plats: Trastevere-distriktet, judiska kvarteret och Campo de' Fiori-marknaden.
- Fördelar med detta alternativ: Det är ett av de mest kompletta alternativen för att lära känna den romerska gastronomin på djupet.
- Nackdelar med detta alternativ: Det kräver en hel förmiddag.
2. Gastronomisk rundtur i Trionfale

Denna typ av tur har fått sitt namn efter Trionfale-marknaden. Det är den största marknaden i Rom, belägen i det mest gastronomiska området i staden. Den ligger norr om Vatikanen, i ett område fullt av restauranger, barer, pubar, cocktailbarer, glassbarer och alla möjliga ställen där man kan njuta av gastronomin.
Turerna i dessa områden är bland de mest kompletta och inkluderar, förutom inträdet till Triunfale-marknaden, många provsmakningar på olika restauranger.
Variationen är deras främsta tillgång, eftersom de inkluderar provsmakningar av italienskt kaffe, sötsaker, italienska viner och ostar, pasta, hemlagad glass och alla typer av mat. Det ingår också ofta besök i några av de bästa gourmetbutikerna i staden.
Intressanta detaljer
- Pris: Från 80 euro ca.
- Längd: Cirka 4 timmar
- Plats: Runt Triunfale-marknaden norr om centrum.
- Fördelar med detta alternativ: Det är det mest kompletta och med de mest varierade provsmakningarna.
- Nackdelar meddetta alternativ: Marknadsområdet Triunfale ligger långt från centrum och inkluderar inte transfer till marknaden.
3. En rundtur bland Roms gatustånd med mat

Gatumat är också en del av Roms gastronomiska kultur. På gatorna finns hundratals stånd som erbjuder snabb, billig och lika utsökt mat att avnjuta mitt i Roms liv och rörelse. Det finns stånd som säljer pizzor, suppli (italienska kroketter), kakor, glass och mycket mer.
För att upptäcka Rom finns det guidade turer som erbjuder möjligheten att gå runt några av stadens historiska platser som Pantheon samtidigt som man stannar till vid några av dessa gatustånd.
I allmänhet har den här typen av turer Campo de' Fiori-marknaden som mittpunkt för besöket på grund av det stora antalet gatustånd på denna plats.
Och för att toppa allt kan du besöka de bästa platserna i Rom för att prova äkta italiensk pizza
Intressanta detaljer
- Pris: Från ca 40 € ca.
- Tidsåtgång: Mellan 2 och 3 timmar.
- Plats: Centrala Rom
- Fördelar med detta alternativ: Det är ett mycket intressant sätt att ta sig runt i Roms centrum och kombinera sightseeing med gastronomi.
- Nackdelar med detta alternativ: Många av turistattraktionerna syns bara från utsidan och kan passeras snabbt.
4. Matlagningskurser med provsmakning

Ett av de bästa sätten att njuta av gastronomi, förutom att äta, är naturligtvis att lära sig att laga typiska rätter. Därför finns det i Rom många matlagningskurser där du får lära dig att laga olika typer av färsk pasta, pizza, sötsaker och andra typiska italienska rätter.
Med denna typ av alternativ lär du dig att laga italienska specialiteter i en typisk restaurang och under order av en erfaren kock.
Den första delen motsvarar lektionerna och den andra delen njutningen av att smaka på dina egna skapelser, plus lite input från kocken. De bästa restaurangerna som erbjuder lektioner i Rom ligger vanligtvis nära Piazza Navona.
Intressanta detaljer
- Pris: Cirka 60 euro
- Längd: Cirka 3 timmar mellan lektioner och provsmakning.
- Plats: Vanligtvis i centrala Rom i området kring Piazza Navona.
- Fördelar med detta alternativ: Förutom att du har roligt när du äter får du lära dig att laga typiska italienska rätter.
- Nackdelar med detta alternativ: Inget à la carte-alternativ.
5. Vin- och ostprovning i Rom

En av romarnas gastronomiska favoritaktiviteter är ost- och vinprovningar. En sedvänja som blir alltmer populär bland turister. I Rom värdesätts lokala produkter högt, och med tanke på att staden är omgiven av vingårdar är lokala viner mycket uppskattade.
Ost spelar också en viktig roll i den italienska gastronomin och är det bästa komplementet till vinprovning.
I Rom finns det många provningar av detta slag och många platser där dessa provningar äger rum. Många av dem ligger nära turistattraktioner. Det är ett mycket konkret alternativ för vinprovningsälskare, men det är en snabb och bekväm aktivitet att göra och framför allt mycket roligt.
Intressanta detaljer
- Pris: Från 40 € ca.
- Tidsåtgång: 1-2 timmar.
- Plats: Det finns flera platser för dessa provsmakningar, i allmänhet nära monument och viktiga punkter.
- Fördelar med detta alternativ: Det är en mycket rekommendabel gastronomisk upplevelse och mycket bekvämt och snabbt att göra.
- Nackdelar med detta alternativ: Menyn är stängd och kan ändras beroende på säsong.
6. Gastronomisk rundtur med workshop för Gelato-älskare

En av de obestridda stjärnorna i Rom, med undantag för pasta, är dess Gelato. Den italienska huvudstadens hantverksmässiga gelato är mycket speciell och liknar nästan inte alls den gelato du kan smaka i andra städer runt om i världen.
Gatorna är fulla av gelatoaffärer och en del av dem erbjuder workshops där man kan lära sig att göra gelato med de bästa hantverkarna, och även smaka på dem.
De bästa gelatoaffärerna i Rom ligger i allmänheti Roms centrum, särskilt de som erbjuder den här typen av workshops.
Här kan du lära dig hur hantverksmässig gelato tillverkas, vilka maskiner som används, vilka ingredienser som används och så vidare. Sedan kan du praktisera det genom att göra dina egna kreationer med olika smaker. Det är en av de bästa aktiviteterna om du besöker Rom med barn och särskilt om du gör det på sommaren när temperaturen stiger.
I så fall lämnar jag dig med denna guide för att njuta av Rom på sommaren bortom Gelatos.
Intressanta detaljer
- Pris: Cirka 45 euro
- Längd: Cirka 1 timme
- Plats: Glassbarer i centrala Rom.
- Fördelar med detta alternativ: Det är en mycket rolig aktivitet för både barn och vuxna, och dessutom mycket gott.
- Nackdelar med detta alternativ: Workshoparna har ett mycket begränsat antal platser.
Vilka är de rätter som måste provas på en gastronomisk rundtur i Rom?

Den romerska gastronomin är i allmänhet baserad på en typisk meny som består av aptitretare, antipasti som de kallas i Italien, en första och andra rätt och en dessert. Det finns tusen alternativ för var och en av dem, men jag ska berätta vilka som är de viktigaste:
- Antipasti: I det här avsnittet måste du prova bruschetta, en skiva rostat bröd med vitlök, olivolja och vanligtvis tomat eller färska ingredienser. Mozzarella tapas, en färskost som kan ätas ensam eller till sallader som caprese-salladen med mozzarella, tomat och basilika. Bresaola, som är skivor av saltat kalvkött, carpaccio, som är en mycket tunt skivad typ av kött och korv som äts rå, eller de typiska charkuteriborden kompletterar denna lista över de vanligaste och mest rekommenderade antipasti i Rom. De bästa ställena att prova dessa aptitretare hittar du på den här länken.
- Första rätten: Pasta är den obestridda kungen i Rom och i Italien som helhet. Variationen är oändlig och här är det bäst att välja efter smak. Ris i form av risotto, potatisgnocchi eller soppor är de andra vanligaste rätterna på romerska restauranger.
- Andra rätten: Pastan eller förrätten åtföljs vanligtvis av kött eller fisk. Köttet är oftast fläsk- eller kalvkött och fisken beror på säsongen, men båda rätterna serveras vanligtvis med en sidorätt som kallas contorno och består av potatis och grönsaker.
- Desserter: Färsk frukt och sötsaker är viktiga. Men ingen efterrätt med självrespekt i Rom är komplett utan ett gott italienskt kaffe och en äkta romersk gelato.
Förutom matturerna finns här en länk till några av de bästa ställena att äta på i Rom.
Tips för en gastronomisk rundtur i Rom

När du åker på en matrundtur i Rom finns det ett antal punkter att tänka på när det gäller matvanor
- Middagsmåltiden är alltid huvudmåltiden, middagarna är av liknande struktur men alltid lättare. Frukosten är vanligtvis mycket lätt, med bara kaffe och några bakverk, eftersom det är vanligt att ta en cappuccino eller liknande mitt på morgonen.
- Måltiderna på restaurangerna är i allmänhet mellan 12:30 och 14: 30 och middagen mellan 19:30 och 22:00.
- Street food är också i fokus. När du vill äta på obekväm tid eller något snabbare och billigare i Rom hittar du hundratals gatustånd med pizzor och liknande.
Varför är det bra att ta en matrundtur?

När du besöker Rom rör du dig vanligtvis runt de mest turistiska områdena och gatorna där de mest kända monumenten ligger. I dessa områden utnyttjar de flesta restauranger tillfället och erbjuder en mindre meny, som begränsar sig till det mest typiska och i allmänhet med högre priser.
Att hitta en restaurang där du kan njuta av autentisk romersk mat till ett bra pris är ibland en svår uppgift.
Genom att boka en gastronomisk rundtur kan du lära känna den autentiska italienska maten utan att begränsa dig till det mest typiska och alltid med experter som lär dig alla hemligheter i Roms gastronomi.
En annan fördel är att du inte bara kommer att smaka på de bästa rätterna, utan du kommer att lära dig hur de tillagas och du kommer att lära dig tillräckligt för att veta hur du väljer på egen hand vilka restauranger som är värda att besöka i Rom.