Istanbul på 7 dagar: allt du behöver veta
Utforska de viktigaste hörnen av den turkiska staden och dess omgivningar med en sju dagars rundtur i Istanbul som är utformad för att göra det mesta av din tid i Turkiets huvudstad utan jäkt och stoj.
En vecka i Istanbul är det perfekta tillfället att besöka staden på djupet och, varför inte, utforska dess omgivningar. Magna Graecia-städerna på den östra kusten är juveler från den antika världen.
Dag 1: Gamla stan
Vi börjar resan med det viktigaste i Istanbul: Blå moskén, Hagia Sofia och Hippodromen.
Stirra med öppen mun på Blå moskén
Ingen vistelse i Istanbul skulle vara komplett utan ett besök i Sultan Ahmet Khan I-moskén, även känd som Blå moskén. Namnet beror på mosaikerna inuti som föreställer geometriska och blommiga motiv.
För några århundraden sedan väckte dess sex minareter stor debatt. Endast moskén i Mecka hade sex torn och vissa ansåg att detta var en förolämpning. För att lösa problemet var man tvungen att bygga en sjunde minaret till det mekkanska templet. Inträdet är gratis, men om du verkligen vill se den på djupet är det smartast att :::link|text=boka en guidad rundtur i Blå moskén|element=2866:::.
Du får förresten inte gå in i shorts eller med bara axlar. För mer information rekommenderar jag att du läser inlägget med tips för att besöka Istanbul.
Promenera på en plats rik på historia: Hippodromen
I början av 300-talet lät den romerske kejsaren Septimius Severus bygga en arena för hästkapplöpning. När Konstantinopel blev huvudstad i det östromerska riket byggdes Hippodromen om för att matcha staden. Under årens lopp har guvernörerna lagt till detaljer för att dekorera denna viktiga del av staden.
En av dessa är den majestätiska egyptiska obelisken. Monumentet uppfördes i Egypten under Thutmose III och hedrade segern i det syriska fälttåget. Den fördes till Konstantinopel av Theodosius den store och har sedan dess dominerat det omgivande området. En annan sevärdhet är den serpentiformade kolonnen som dekorerade Apollontemplet i Delfi. Idag har arenan ersatts av Sultanahmet-torget.
Gå över tröskeln till Hagia Sofia
Dagens tredje stopp är ett monument som var viktigt för två imperier: det bysantinska och det ottomanska. Precis som andra sevärdheter i Istanbul har Hagia Sofia också haft en turbulent historia. Den byggdes under Konstantin I år 325 på grunden av ett hedniskt tempel, skadades av en brand och byggdes senare om och förstorades av Constantius I. På 600-talet brändes den ned igen.
På 600-talet brändes det igen under Nika-upproret och när turkarna kom byggdes det om till en moské. Trots alla dessa förändringar och förstörelser är den fortfarande en ikon för Istanbul och en av världens vackraste platser för tillbedjan. Ta dig tid att besöka den innan du går vidare till nästa steg.
Avsluta dagen med ett besök hos de virvlande dervischerna
Är du bekant med begreppet "sufism"? Om du inte vet det så är det den andliga dimensionen av islam, även om det finns olika teorier om det. Sufismen tolkar islam på ett annorlunda, mer tolerant sätt och förespråkar metafysisk distans.
Sufier når det gudomliga genom de virvlande dervischernas berömda dans och att boka biljett till en show med virvlande dervischer är ett måste.
Dag 2: Njut av staden
För att starta dagen har jag valt en plats med anor från den bysantinska tiden. En sober port skiljer ytan från Istanbuls inre.
Gå in i en hemsökt plats
Den står mellan två av Istanbuls vackraste moskéer: Hagia Sofia och Blå moskén. Liksom andra byggnader i staden uppfördes den under Justinianus I:s regeringstid och står på grunden till en romersk basilika. Syftet var att förse det kejserliga palatset med vatten, ett palatskomplex som inte har överlevt tidens tand. Basilikacisternen är en majestätisk plats som utmärker sig för sin lugna atmosfär och de Medusahuvuden som pryder kolonnerna. Jag rekommenderar att du bokar en guidad tur där du kommer in utan att köa och en expertguide berättar allt om detta magiska monument.
Skäm bort dina smaklökar med det bästa turkiska köttet
Du har förmodligen ätit en kebab i ditt liv, men de i Spanien bleknar i jämförelse med sina turkiska motsvarigheter. Om vi i vårt land främst är kända för doner, har de i Istanbul ett bredare utbud av möjligheter:
- Iskender. För många är det det bästa receptet du kan prova i landet. Pitabrödet är fyllt med stekt lamm, tomatsås, fårsmör och yoghurt.
- Adana, ett kolgrillat brett spett. Det är smaksatt med lök, vitlök, spiskummin och röd paprika. Serveras vanligen med basmatiris, örtcouscous eller bulgurpilaf.
- Patlıcan, receptet för aubergineälskare. Köttet marineras i cirka en halvtimme och tillagas sedan med grönsakerna. Serveras vanligtvis med en yoghurtsås.
- Şiş, en mycket populär version. Till skillnad från andra kebab använder den mindre köttbitar som grillas på träspett.
- Testi, en version från Kappadokien. Det är en gryta med kött och grönsaker som tillagas i en lerkruka.
Vila vid Gyllene hornet
På den fjärde dagen har vi planerat en lång och fascinerande utflykt. Det är bäst att spara på krafterna genom att göra en avkopplande aktivitet kvällen innan. Av denna anledning rekommenderar jag en kryssning på Bosporen. Det finns dussintals utflykter, vissa tar dig en promenad längs vattnet, andra inkluderar inträde till en attraktion. Om du vill kan du välja en kvällskryssning med middag och dryck inkluderat.
Dag 3: Den asiatiska kusten
Fram till för några år sedan var det inte många turister som vågade sig till den asiatiska stranden. Det är dock ett mycket fascinerande område och väl värt ett besök.
Börja dagen med att hedra traditionen
Innan du påbörjar din rundtur kan du unna dig en kahvalti, den turkiska frukosten som består av:
- Ost. I sortimentet ingår vanligtvis fetaost (beyaz peynir), ior (liknar keso), kasseri (en hårdost gjord på opastöriserad fårmjölk) eller andra specialiteter.
- Gröna och svarta oliver
- Pastırma (torkat nötkött, lufttorkat och kryddat med kryddor)
- Kaymak (tjock grädde)
- Menemen, en stekpanna med grön paprika, tomatsås och ägg.
- Sukklu yumurta, gjord på torkad nötköttskorv med ägg, är en annan klassiker.
Kahvalti innehåller också mer vanliga ingredienser som frukt och sylt. Turkar serverar ofta simit, en brödring belagd med sesamfrön, till dessa delikatesser. När det gäller drycker inkluderar frukosten en kopp svart te. På den asiatiska sidan kan du njuta av en rejäl frukost på...
- Beyaz Firin, en institution sedan mitten av 1800-talet. Jag rekommenderar att du provar deras böreks, läckra spenatpuffbakelser (Yasa Cd. 23).
- Midpoint, franchisen som har erövrat Turkiet. I Istanbul kan du hitta den på flera ställen, men den mest natursköna är utan tvekan den i Kadikoy-området. Här kan du njuta av en frukost med utsikt över havet (Fener Kalamış Cd. 116).
- Ceviz Ağacı, en klassiker på östra stranden. På söndagar kan du njuta av en riklig brunch med en öppen buffé. Restaurangen ligger i Koşuyolu-distriktet och är vanligtvis mycket välbesökt (Muhittin Üstündağ Cd. 85).
- Süt Yumurta Reçel, ett etablissemang som är känt för sin menem. Du kan fylla din kopp te så många gånger du vill (Ali Suavi Sokak 30).
Gå på gatorna i ett blomstrande distrikt
Ingen resa till östra stranden bör utesluta Moda, Istanbuls fashionabla stads del (ursäkta redundansen). Om detta område har klättrat på rankinglistorna beror det mycket på detta distrikt som har gynnats av tillströmningen av unga människor och hipsters.
Vintageaffärer, barer och konditorier lockar förbipasserande, medan antikvitetsentusiaster flockas på Tellalzade Sokak Street där shoppingtakten är mycket mer avslappnad jämfört med Grand Bazaar. Om du vill se de livliga gatorna från ett annat perspektiv kan du hoppa på den nostalgiska spårvagnen, en historisk konvoj som trafikerar 10 stationer i området.
Promenera till Haydarpaşa
Nästa stopp är en asiatisk Istanbulklassiker: tågstationen Haydarpaşa. De tyska arkitekterna Otto Ritter och Helmuth Cuno ritade en nyrenässansbyggnad med två eleganta torn och ett tak av sandsten. Den invigdes den 19 augusti 1908 och har under sin långa historia bevittnat viktiga historiska händelser.
Njut av solnedgången vid Kuzguncuk
För att komma till nästa etapp ska du ta dig till hållplatsen Nakkaştepe. Nära stationen finns det flera busslinjer som tar dig dit.
Kuzguncuk har något speciellt. Den reser sig mellan Bosporen och kullarna som sluttar ner mot havet och är känd för sina herrgårdar och trähus. Greker, judar, armenier och turkar levde fredligt här och alla har lämnat sina spår. När man promenerar längs gatorna ser man kyrkor, synagogor och moskéer och otaliga charmiga barer och kaféer.
Under de senaste åren har den blivit mycket populär. Anledningen till framgången är de turkiska TV-serierna, eftersom stadsdelen är kuliss för många filminspelningar. Det är ett lugnt område som inte har något att göra med den kaotiska stadskärnan. Om du vill göra succé på Instagram behöver du bara leta efter den mest stämningsfulla platsen. Kanske föreviga katterna som vilar fridfullt.
Dag 4: Efesos
En 5-dagars semester i Istanbul (eller mer) ger dig möjlighet att upptäcka de närliggande städerna. Ett bra alternativ är att korsa Egeiska havet för att utforska den asiatiska sidan och grekernas och romarnas arv. De flesta rundresor varar i två dagar och kostar ca 600 euro. I priset ingår i allmänhet två luncher, en hotellnatt, en professionell guide och inträdesavgifter till sevärdheterna.
Upptäck skatterna i Magna Graecia
Den första dagen kommer en buss att hämta dig på en central plats i Istanbul runt kl. 7.00 eller 8.00. Resan är ganska lång och en tidig start är nödvändig. Dessa turer inkluderar en expertguide, frukost och lunch, en natt på ett hotell, inträdesavgifter till monumenten och returtransfer i ett luftkonditionerat fordon. Bussarna stannar vanligtvis vid:
- Meryem Ana, Jungfru Marias hem. Enligt de heliga skrifterna flydde Maria och aposteln Johannes från förföljelserna av kristna i Palestina och tog sin tillflykt till detta hörn av dagens Turkiet.
- Artemistemplet i Efesos, ett av de sju underverken i den antika världen. Det är även känt som Dianatemplet och var den första gudstjänstlokalen där marmor användes. Artemis var dotter till Zeus och Leto och var den grekiska fruktbarhetsgudinnan.
- Efesos, pärlan på Egeiska havets stränder. Staden förklarades som världsarv 2015 och ståtar med sevärdheter som Hadrianus tempel, den heliga vägen och Celsus bibliotek.
- Isa Bey-moskén, där tre religioner möts. Ursprungligen ett hedniskt tempel som omvandlades till en kristen kyrka och sedan en muslimsk moské. Den fick sin sista funktion 1375 av arkitekten Ali från Damaskus.
Dag 5: Pamukkale
Den andra dagen återupptas resan på morgonen. Din chaufför tar dig till ** Pamukkale**, en fantastisk naturattraktion som finns med på UNESCO:s världsarvslista.
- Cotton Castle, en plats som ser ut som något ur en sagobok. Detta är naturliga pooler som uppstod efter en jordbävning. De kännetecknas av de vita klipporna som kontrasterar mot vattnets smaragdgröna färg. Enligt min mening är det en av de bästa utflykterna du kan göra från Istanbul.
- Travertinpooler, detta är vita kalkstensformationer i form av pooler som bildats under tusentals år på grund av ackumulering av kalciumkarbonat som lösts upp i vattnet från de termiska vattenfallen.
- Termiska vattenfall, dessa termiska vatten kaskad ned genom poolerna i Pamukkale-berget. Vattnet som strömmar från vattenfallen har en hög koncentration av mineraler, så det kan ha läkande och hudläkande egenskaper.
- Ruiner av Hierapolis denna antika stad ligger på toppen av Pamukkale. Under romartiden var den ett viktigt läkecenter på grund av sina varma källor, tills den förstördes av en jordbävning på 700-talet e.Kr.
Dag 6: Ta farväl av Istanbul i ett turkiskt bad
Som avslutning på veckan rekommenderar jag att du vilar kropp och själ i ett hamam. Här är våra favoritdestinationer
- Hürrem Sultan Hamamı, badet som byggdes av Mimar Sinan, den viktigaste osmanska arkitekten genom tiderna. Han var samtida med Michelangelo och vissa historiker anser att han är den turkiska motsvarigheten (Ayasofya Meydanı 2).
- Ağa Hamami, det turkiska badet nära Taksimtorget, hjärtat av det europeiska kvarteret. Dess konstruktion går tillbaka till 1400-talet och det var ursprungligen den privata hamamen för Mehmed erövraren och hans söner (Turnacıbaşı Cd. 48).
- Cağaloğlu Hamamı, den sista stora hamam som byggdes under den ottomanska eran. Det öppnades 1741 och till skillnad från andra bad i Istanbul har det behållit sin ursprungliga inredning. För en komplett upplevelse rekommenderar jag "The Ottoman Luxury Service", ett paket som inkluderar bubbelmassage tillsammans med turkiskt te, hemlagad sorbet, desserter, snacks och frukt (Prof. Kazım İsmail Gürkan Cd. 24).
- Süleymaniye Hamamı, det turkiska badet för Suleymaniye den magnifika. Det byggdes 1550 för sultanens privata bruk. Det ligger några meter från Süleymaniye-moskén och är det enda blandade hamamet i staden (Mimar Sinan Cd. 20).
- Kılıç Ali Pasha Hamamı, badet som byggdes på uppdrag av amiral Kılıç Ali Pasha. Han var en av de viktigaste personerna i den osmanska flottan och nämns till och med i Don Quijote under namnet "Uchali". En skötare - natır för damerna och tellak för herrarna - tar emot dig vid ingången och följer med dig under hela din vistelse. Denna haman har skonsammare behandlingar för barn. Det kan vara en bra plan om du reser till Istanbul med dina små barn (Hamam Sk. 1).
- Tarihi Galatasaray Hamamı, en plats som har varit värd för pashas, storvisirer och kadi, de muslimska domarna. För avkoppling rekommenderar jag att du väljer en "Pasha", en behandling som inkluderar ett turkiskt bad, skrubb, bubbelbad och en 50-minuters oljemassage (Turnacıbaşı Cd. 8).
Dag 7: Säg hej till Istanbul för sista gången
Turkiets mest berömda och ikoniska stad är förtrollande och när solen ger vika för natten blir dess charm ännu tydligare. Som avslutning på din semester kan du ta dig tid att njuta av stadssilhuetten. Här är de bästa utsiktsplatserna i Istanbul:
- Salacak, en by i Üsküdar-distriktet. Härifrån kan du ta imponerande bilder av Jungfrutornet (Kız Kulesi) och stadens västra strand.
- Camlica Hill, platsen för den första grekiska kolonin i Bysans. Det är en naturpark med utsikt över Marmarasjön, Bosporen och bron med samma namn.
- Galatatornet. Från toppen kan du njuta av en hisnande 360º utsikt.
- Pierre Loti-kullen. Kullen ligger ovanför Gyllene hornet och är en hyllning till den franske författaren Julien Viaud, känd som Pierre Loti. För att undvika folkmassorna rekommenderar jag att du vandrar upp hit på en vardag.
- Otaðtepe, känt för sin utsikt över Fatih Sultan Mehmet-bron.