Saker att göra i Kairos citadell

Glöm inte att besöka hemorten för 3 historiska moskéer och 4 museer med mycket att berätta - en liten historisk stad i sin egen rätt!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

9 minsta läsning

Saker att göra i Kairos citadell

Utsikt från Citadellet | ©Airton Morassi

Få platser i världen ger en så tydlig inblick i forna tiders islamiska fästningar som Saladin Citadel, som ligger sydost om Kairo. I detta område som finns med på UNESCO:s världsarvslista kan man besöka de berömda moskéerna Muhammad Ali Mos que och Al-Nasir Muhammad Mosque.

Du kommer också att ha möjlighet att besöka museer och utsiktsplatser som kommer att lämna dig förvånad över de vyer de erbjuder. Inträdesavgiften är nästan 6 euro, och det är allt du betalar för att besöka allt som denna lilla muromgärdade stad, rik på historia, har att erbjuda.

Muhammad Ali-moskén

Muhammad Ali-moskén| ©Scott Edmunds
Muhammad Ali-moskén| ©Scott Edmunds

Den främsta anledningen till att de flesta kommer för att se Kairos citadell är Muhammad Ali-moskén. Denna spektakulära moské beställdes av Muhammad Ali Pasha mellan 1830 och 1848 och byggdes för att konkurrera med Hagia Sofia i Istanbul och är också känd som ** Alabastermoskén** eftersom den nedre våningen och esplanaden är kaklad med alabaster upp till 11,3 meter (resten är kalksten).

Glöm inte att det finns en klocka på moskéns innergård, ungefär som den på Place de la Concorde i Paris. Du bör definitivt inte missa den gigantiska ljuskronan som hänger från det kupolformade taket i Mohammed Ali-moskén. På grund av de ofta förekommande sandstormarna är det lite dammigt, men ändå intressant att se.

Utsiktspunkt över Muhammad Ali-moskén

Du bör ta dig tid att utforska den stora terrassen på framsidan av moskén. Det är den överlägset bästa utsiktspunkten i Kairo. Sultan Hassan-moskén-Madrassa och Islamiska Kairo kan ses när man tittar ner, medan kryssningsfartygen som passerar på Nilen och centrala Kairo syns vid horisonten. På en klar dag kan du till och med se den stora pyramiden i Giza. Låter inte det imponerande?

Observera: Kom ihåg att du måste gå in i denna moské (som i alla andra moskéer) utan skor. Strumpor är tillåtna och du kan gå in gratis även om du inte är muslim.

  • Öppettider:Varje dag från 9:30 till 16:00
  • Entréavgift:Ingår i den allmänna entréavgiften till Citadellet.

Boka en rundtur i Kairo

2. Al-Nasir Muhammeds moské

Al-Nasir Muhammeds moské| ©Sailko
Al-Nasir Muhammeds moské| ©Sailko

Sultan al-Nasir Muhammad ibn Qala'uns moské är den verkliga juvelen i Kairos citadell. Den magnifika hypostylmoskén byggdes i början av 1300-talet och imponerar med sin lugna innergård och två gamla minareter.

Moskén är ganska unik eftersom dess två minareter är ganska utsmyckade, till skillnad från alla andra minareter från mamlukperioden. Ingen annan moské i Kairo är dekorerad med mosaik.

Moskén byggdes ursprungligen för sultanen al-Nasir för hans dagliga bön, men långt före den brittiska erövringen slutade den att spela en framträdande roll i kungarnas dagliga liv. Ottomanerna hade plundrat den vackra byggnaden, och det var en amatörarkeolog vid namn C.M. Watson som återställde den vackra moskén till dess forna glans.

  • Öppettider:Varje dag från kl. 9.30 till kl. 16.00
  • Entréavgift:Ingår i den allmänna entrén till Citadellet.

Boka en rundtur i Kairo

3. Gawhara-palatset

Gawhara-palatset| ©ferrolgote
Gawhara-palatset| ©ferrolgote

El Gawhara-palatset ligger i den södra delen av Saladin-citadellet och nås via museiingången mittemot huvudingången till den magnifika Mohammed Ali-moskén. Idag har det omvandlats till ett museum, även om det inte har många utställningar, men det är beundransvärt för sina underbara arkitektoniska element, eleganta dekorationer och de otroliga möbler som användes av Mohammed Ali och hans kungliga familj.

Gawhara Palace byggdes i en distinkt arkitekturstil som förmodligen var en blandning av den ottomanska stilen och den europeiska stilen av palatsarkitektur. Osmanerna visste hur man byggde palats, om du har haft turen att besöka palatsen Top Kapi och Dolmabach iIstanbul vet du hur otroligt professionella de osmanska arkitekterna var.

Den viktigaste delen av Gawhara-palatset är huvudsalen eller vad de brukade kalla "Mohammed Alis höga råd", eftersom det var här som de viktigaste besluten fattades. Utställningsföremålen i Gawhara-palatset omfattar många kungliga målningar, dräkter och kläder, möbler och många andra intressanta föremål som fångar din uppmärksamhet så snart du kommer in i palatset.

  • Öppettider:Varje dag från kl. 9.30 till 16.00
  • Inträdesavgift:Ingår i den allmänna inträdesavgiften till Citadellet.

Boka en rundtur i Kairo

4. Polismuseet

Polismuseet| ©JeremyCasillas
Polismuseet| ©JeremyCasillas

I den första passagen i polismuseet visas några porträtt av inrikesministrarna som spelade en viktig roll under Egyptens historia. Det finns foton på ministrar från början av 1900-talet till de senaste.

I den första utställningshallen i polismuseet finns ett antal vapen som användes av den egyptiska polisen vid olika tidpunkter i landets historia. Bland annat en stor träpinne som användes som sköld under den faraoniska perioden.

Utställningsföremålen i detta rum omfattar en stor samling moderna vapen som pistoler som huvudsakligen tillverkades av britterna under deras ockupation i början av 1900-talet.

Polismuseet i Citadellet öppnades officiellt 1984, då byggnaden var ett militärfängelse i Citadellet tills det omvandlades till ett museum genom ett dekret av den tidigare egyptiske presidenten Hosni Mubarak. För mer information besök följande webbplats.

  • Öppettider:Varje dag från 9:30 till 16:30
  • Inträdesavgift:Ingår i den allmänna inträdesavgiften till Citadellet.

5. Egyptiska militärmuseet

Inne i militärmuseet| ©Terrazzo
Inne i militärmuseet| ©Terrazzo

Den yttre ingången till militärmuseet i Citadellet vetter mot en välskött trädgård. Museets inre huvuddörr leder till en utställning med verktyg som användes av soldaterna, ett antal vapen och några av de israeliska stridsvagnar som användes under kriget i oktober 1973.

I slutet av gången finns en stor rund arena med den berömda statyn av Ibrahim Pasha, ledare för den egyptiska armén under Mohammed Alis regeringstid, stående i mitten. Sedan finns det en annan bred passage som rymmer några statyer av kungar och härskare i Egypten under den faraoniska eran, som Ramses II och kung Menes, enaren av södra och norra Egypten. Framför dessa statyer finns andra statyer av mer moderna härskare i Egypten som Saladin Al Ayouby, Al Zaher Beybars, Mohammed Ali och Khedive Ismail.

Jag rekommenderar att gå upp till tredje våningen i militärmuseet eftersom det har många utställningar som illustrerar historien om de egyptiska militära styrkorna under den islamiska eran. För mer information besök följande webbplats.

  • Öppettider:Dagligen från 9:30 till 16:30.
  • Inträdesavgift:Ingår i den allmänna inträdesavgiften till Citadellet.

6. Sultan Hassan-moskén

Sultan Hassan-moskén| ©Mohammed Moussa
Sultan Hassan-moskén| ©Mohammed Moussa

Byggnaden är ca 500 m lång, 68 m bred och 36 m hög. Som alla moskéer är den vänd mot Mecka, som ligger sydost om Kairo. Moskén är enorm, upptar nästan 8 000 kvadratmeter och ligger mycket nära ingången till Kairos citadell. Den ligger nära ett lyxigt palats som Hasans far, sultan al-Nasir Muhammad, tidigare hade låtit bygga för en av sina amirer, Jalbugha al-Jahawi, och som revs för att ge plats åt moskén.

Byggnaden är ett massivt exempel på mamlukisk arkitektur och uppfördes under 1300-talet av en sultan som var känd för sina extravaganta utgifter. Jag är säker på att du kommer att imponeras av dess imponerande och vackra arkitektur.

Sultan Hassan-moskén är ett av de mest värdefulla monumenten i den islamiska världen. Precis som pyramiderna i Giza är en symbol för det gamla faraoniska Egypten, är Sultan Hassan-moskén en symbol för det gamla islamiska Egypten. Moskén är öppen och tillgänglig för besök varje dag utan avbrott.

  • Öppettider:Dagligen från kl. 9.30 till kl. 16.30
  • Entréavgift:Ingår i den allmänna entréavgiften till Citadellet.

7. Citadellets utsiktspunkt

Utsikt från Citadellet| ©Airton Morassi
Utsikt från Citadellet| ©Airton Morassi

En annan sevärdhet är utsiktsplatsen, som trots att den ligger på polismuseets terrass förtjänar ett särskilt omnämnande. Många turister hoppar över besöket på museet och går direkt till utsiktsplatsen, varifrån de kan se hela citadellet och horisonten i imponerande kvalitet. Platsen är gratis och ligger på polismuseets terrass. På en dag då det inte finns dimma eller sanddrift kan man se pyramiderna i Giza med blygsam noggrannhet.

  • Öppettider:Varje dag från kl. 9.30 till kl. 16.30.
  • Entréavgift:Ingår i den allmänna entréavgiften till Citadellet.

8. Ibn Tuluns moské

Ibn Tulun-moskén| ©Panegyrics of Granovetter
Ibn Tulun-moskén| ©Panegyrics of Granovetter

Ibn Tulun är den äldsta kvarvarande moskén i Kairo och en av de underskattade religiösa byggnaderna i Kairo, trots att det är ett arkitektoniskt mästerverk som färdigställdes 879 e.Kr.
Även om moskén inte är lika prålig som vissa av moskéerna i Istanbul, till exempel, saknar den inte utsmyckningar, men det som gör att den sticker ut mest är dess röda tegelkonstruktion och grovhuggna väggar fyllda med mönster relaterade till arabisk och muslimsk konst. Om du går genom arkaderna kommer du att märka att undersidan av bågarna är dekorerade med geometriska mönster snidade i stuckatur, var och en annorlunda från nästa.

  • Öppettider:Varje dag från kl. 9.30 till kl. 16.30
  • Inträdesavgift:Ingår i den allmänna inträdesavgiften till Citadellet.

9. Porten eller Bab El-Azab

Bab El-Azab| ©Svitlana Koshchii
Bab El-Azab| ©Svitlana Koshchii

Bab El-Azab är den monumentala porten till Kairos citadell, som vetter mot Salad el-Din-torget. Porten vaktade en gång den ursprungliga ingången till citadellet och byggdes om 1754, precis när träportarna tillkom.

Porten är mycket känd för att den innehåller flera anekdoter som kopplar guvernör Mohamad Ali till makten och mamlukerna (krigare av slaviskt, cirkassiskt och huvudsakligen turkiskt ursprung som islamiserats och fått militär utbildning).

Några meter från denna port kan man se ** Qansuh Abu Saids mausoleumsom** upprättats . Tvärs över gatan från detta mausoleum ligger Zawiyat Hasan El-Rumy, en vanlig och vackert dekorerad byggnad från 1522.

  • Öppettider:Dagligen från kl. 9.30 till kl. 16.30.
  • Inträdesavgift:Ingår i den allmänna inträdesavgiften till Citadellet.

10. Burg El Hadid och Burg El Ramla - de två viktigaste tornen i citadellet

Burg El Hadid och Burg El Ramla| ©Khan
Burg El Hadid och Burg El Ramla| ©Khan

Burg El Ramla och Burg El Hadid, eller Sandtornet och Järntornet, ligger i Saladins citadell i Salah Salem, norr om det arkeologiska trädgårdsmuseet och längs stadsmuren. Tornen uppfördes av El Adel, Salah El Dins son och efterträdare.

De tillkom som en del av restaureringen av citadellet för att stärka de ursprungliga tornen i den norra inhägnaden år 1207. Från tornen kan man få en överblick över alla monument i och runt citadellet, inklusive Norra kyrkogården och Sultan Hasan-moskén, en av de finaste moskéerna i Kairo.

  • Öppettider:Varje dag från kl. 9.30 till kl. 16.30.
  • Inträdesavgift:Ingår i den allmänna inträdesavgiften till Citadellet.

Inträdesavgift till Kairos citadell

Entré till citadellet| ©Dan
Entré till citadellet| ©Dan

Inträdesavgiften till Kairos citadell är 100 egyptiska pund (LE) per person (5,75 euro). Biljetter kan endast köpas vid entrén. Det finns en säkerhetskontroll strax efter ingången. Det finns inget behov av att köpa biljetter i förväg eller gå via en resebyrå.

Kairo Citadellet Öppettider

Från citadellet| ©Neil Cummings
Från citadellet| ©Neil Cummings

Kairos citadell är öppet måndag till söndag från 9:00 till 17:00 dagligen.

Observera att citadellet stänger kl 15:00 under Ramadan. Det är också bäst att inte besöka Citadellet på fredagar, eftersom Muhammad Ali-moskén då är ganska välbesökt. Du bör nog också hålla dig borta från middagshettan, särskilt om du besöker Kairo på sommaren (särskilt i juli och augusti), eftersom citadellet förvandlas till en riktig ugn under den säsongen.

Hur man tar sig till Kairos citadell

Att köra bil i Kairo| ©Darwin Vegher
Att köra bil i Kairo| ©Darwin Vegher

Kairos citadell har tre portar, men det är bara Bab Al-Gebel-porten som tar dig in. Det finns en stor parkeringsplats framför den (du måste gå en kort bit uppför en kulle därifrån). Den nås via Salah Salem Street som slingrar sig runt citadellkullen.

I princip är det enda möjliga sättet att ta sig dit att ta en taxi. Det finns ingen tunnelbanestation i närheten (vi pratar om 5 kilometer!). Jag rekommenderar inte heller att gå från Sultan Hassan Mosque-Madrassa, eftersom du fortfarande måste gå cirka 2 kilometer.

Det enda andra alternativet är att boka en busstur i det islamiska Kairo som också stannar vid Citadellet. Om du inte har något emot att gå i en grupp är detta förmodligen det billigaste alternativet. Även om Egypten är säkert i de flesta turistområden förstår jag att många turister helt enkelt inte känner sig bekväma med att hyra en taxi, så om detta är ditt fall har du inget annat val än att hyra en bil eller ta en utflykt från Kairo.

Tips för att besöka Saladins citadell

Citadellets komplex| ©Jorge Láscar
Citadellets komplex| ©Jorge Láscar

Ha dessa tips i åtanke när du besöker Saladins citadell. Även om de är allmänna tips, är de nästan nödvändiga när du besöker denna magiska bit av historien.

-Citadellet är öppet från **8:00 till 17:**00 -Entréavgiften tas ut, kolla härför de senaste priserna -Nära Mohammed An Nasir Mosque finns gratis toaletter, men arbetarna förväntar sig en liten dricks, så ta med mynt eller små sedlar för dricks -Barefoot inträde är obligatoriskt vid moskéerna.