Berlin på 4 dagar: allt du behöver veta
Upplev Berlin på bästa sätt med en komplett fyradagarstur, från klassiskt till alternativt.
Berlin är känt för sina monument från kalla kriget och sin livliga musik- och konstscen. Men den tyska huvudstaden döljer också platser där tiden verkar ha stått stilla och natursköna platser. Vår rutt försöker ta det bästa från varje aspekt för att ge dig en rundad resplan som tar dig dit utan att stressa. Läs vidare för att ta reda på vad du kan se och göra i den tyska huvudstaden.
Dag ett: det viktigaste
Berlin har länge varit synonymt med Berlinmuren. Murens fall och den efterföljande återföreningen av landet förändrade staden, som återfick sin huvudstadsstatus och entusiasm. Dagens rundtur bör börja vid East Side Gallery, den sista överlevande delen av muren.
East Side Gallery och Alexanderplatz
Rundturen börjar på en plats som är kopplad till Berlins senaste historia: Berlinmuren. Den största delen som fortfarande står kvar ligger i East Side Gallery och är dekorerad med otaliga väggmålningar. Det är ett måste på alla resor till Berlin och väl värt ett besök för gatukonsten. Graffitin är från 1989 men har restaurerats för att mildra effekterna av vädret.
Från det här området är det inte svårt att ta sig till Alexanderplatz, Berlins pulserande hjärta. Du kan välja mellan buss (linje 300), tåg (linje S5) eller en tjugo minuters promenad.
I det senare fallet följer du bara silhuetten av TV-tornet, som ligger bara några meter från torget. Under kalla kriget var det epicentrum för den östra delen av staden och Sovjet tog tillfället i akt att förvandla det till ett skyltfönster för kommunismen. Världsklockan, fontänen för folkens vänskap (Brunnen der Völkerfreundschaft) eller den stora mosaiken i professorns hus vittnar om detta.
Nå fram till Museiön
Museumsinsel är en av stadens sevärdheter som du bara måste se. På denna holme mitt i floden Spree finns fem kulturella sevärdheter, varav den mest kända utan tvekan är Pergamonmuseet, den största samlingen som ägnas den antika världen (även om museet för närvarande är stängt för renovering och kommer att behöva vänta flera år innan det öppnas igen). Skatterna hittades av tyska arkeologer i slutet av 1800-talet. Här inne kan du se flera mästerverk:
- Pergamonaltaret, en rekonstruktion av det ursprungliga altaret som fanns i staden med samma namn. Dess basreliefer skildrar kampen mellan Zeus och jättarna. Under andra världskriget togs det som krigsbyte av Sovjet, men återlämnades till Tyskland några år senare.
- Ishtar-porten. Den prydde Marduks tempel i den legendariska staden Babylon. Den är tillägnad kärlekens och krigets gudinna och är anmärkningsvärd för sina vackra kakelplattor.
- Alepposalen, mottagningsrummet för den kristne köpmannen Isa ibn Butrus. Den är fantastiskt välbevarad och dess färger är fortfarande mycket levande.
- Porten till den romerska marknaden i Miletus. Såvitt vi vet är den från 200-talet e.Kr. och uppfördes troligen under kejsar Hadrianus regeringstid. Det är en av de bäst bevarade
Besök det tyska parlamentet
Ta tunnelbanan och gå av vid hållplatsen Bundestag, några meter längre fram hittar du Reichstagsbyggnaden. Liksom andra byggnader i staden skadades Reichstag svårt under andra världskriget. Den ursprungliga kupolen har ersatts av ett glastak och det är möjligt att klättra upp till toppen för att beundra panoramautsikten. Du kan göra detta från 8:00 till 24:00.
Andra alternativ är en guidad tur eller att lyssna på en session i parlamentet. I båda fallen måste du registrera dig på den officiella webbplatsen. Oroa dig inte, det finns en sida på engelska. Bundestag har en turbulent historia och det är värt att ta sig tid att upptäcka de viktigaste händelserna, från Weimarrepubliken till perioden för återföreningen av landet.
Stå och titta på solnedgången vid Brandenburger Tor
Den imponerande och berömda monumentala porten byggdes på uppdrag av Fredrik den store, kung av Preussen och en man med stora talanger. Den är en kopia av Akropolis i Aten och är 26 meter hög och 11 meter lång. Om jag inte räknat fel kommer ni att anlända vid solnedgången, en av de bästa tidpunkterna för att njuta av dess charm. Innan mörkret faller skiner de sista solstrålarna på sandstenen som utgör monumentet.
Brandenburger Tor är en av de 10 bästa sevärdheterna att besöka i Berlin på kvällen. Det är stadens ikon och strålkastarna får det att lysa i mörkret. Vid dess fot anordnas ofta evenemang, konserter eller andra tillställningar. Om du besöker den tyska huvudstaden i november kanske du stöter på ett minnesmärke över murens fall.
Alla sightseeingturer med buss i Berlin stannar vid detta monument. Därför rekommenderar jag att du skaffar ett 24- eller 48-timmars pass för att hoppa på en av dem och upptäcka detta och andra måste-se platser i staden på ett bekvämt sätt.
Dag 2: Kreuzberg och signaturcocktails
Kreuzberg har rykte om sig att vara den coolaste stadsdelen i Berlin. Graffitin och den kosmopolitiska atmosfären gör det till ett måste. Idag ska vi utforska detta område av huvudstaden.
Promenera genom det turkiska kvarteret
Under kalla kriget var Kreuzberg den fattigaste stadsdelen i den västra delen av staden. Så småningom lockade de låga bostadskostnaderna till sig en blandning av hippies, husockupanter, konstnärer och turkiska invandrare. De första anlände på 1960-talet och många av dem bestämde sig för att stanna i huvudstaden. Idag är Kreuzberg en mångkulturell stadsdel som är väl värd att utforska under en förmiddag. Nedan hittar du de viktigaste sevärdheterna i stadsdelen:
- Oranienstraße och Bergmannstraße, två shoppinggator. Bland de mest populära butikerna finns Hammett Krimibuchhandlung (en bokhandel specialiserad på kriminalromaner, Friesenstraße 27), Coy Art To Wear (hattparadis, Sophienstraße 6), Picknweight (en klassisk vintagebutik, Bergmannstraße 102) och Prinzessinnengärten, en ekologisk och social trädgård som säljer sina skördar (Hermannstraße 99-105).
- Engelbecken, en park där det en gång fanns en kanal. På 1900-talet lät kungen av Preussen bygga en kanal och döpte den till Louisenstadt för att hedra drottning Ludwig av Mecklenburg-Strelitz. Tyvärr blev denna vattenväg kortlivad och torrlades i början av 2000-talet. Idag är en liten sjö en påminnelse om stadsdelens "vattenrika" förflutna.
- Berlinische Galerie, museet för jugendkonst, fotografi och arkitektur. Biljetten kostar ca 10 €. Öppet onsdag till måndag, 10:00 till 18:00 (Alte Jakobstraße 124/128) - Strandbarer, etablissemang med utsikt över floden Spree. De bästa är Club der Visionӓre ( mycket livligt på söndagseftermiddagar, Am Flutgraben) och Badeschiff, en flytande pool med solstolar och solbäddar (Eichenstraße 4).
- Terrorns topografi, byggnaden som inhyste Gestapo. Idag är det ett museum tillägnat de mörka åren under nazitiden. Öppet dagligen från 10:00 till 20:00 (Niederkirchnerstraße 8).
- Oberbaumbrücke, Berlins vackraste bro. Under kalla kriget var den en av de få gränserna mellan öst och väst.
Du kan lära känna denna vackra stadsdel och många av dess charm genom att ta en av Berlinkryssningarna. Du kan också utnyttja båtturerna med middag ombord för en komplett upplevelse på floden Spree.
Beställ en cocktail i Limonadier
I Kreuzberg råder det ingen brist på alternativ när det gäller att hitta en bar, men mitt val är ändå enkelt: Limonadier. Ginen, några av likörerna och lemonaden är egentillverkade och sätter sin prägel på varje skapelse. Du kommer att se några originaldrinkar och personalen är alltid tillgänglig för att vägleda dig i ditt beslut.
Restaurangen ligger på Nostitzstraße 12 och är öppen från 19:00 till 2: 00 (måndag till torsdag) och från 19:00 till 3:00 (fredag och lördag). De erbjuder också happy hour från 19:00 till 20:00. Jag lovar att det är värt det.
Tredje dagen: omgivningarna
Om de första dagarna har ägnats åt att besöka Berlin kommer vi den tredje dagen att lämna staden för att åka till Wansee, en stad i Berlin-distriktet Steglitz-Zehlendorf. Det är bara ett kort avstånd från Potsdam.
Utforska den stora Wannsee
Om du besöker den tyska huvudstaden på sommaren kan du fly hettan vid Großer Wannsee , en vik av floden Havel. Den ligger cirka 20 kilometer sydväst om Berlin och har en mycket stor strand (strandbad) med vit sand som importerats från Östersjökusten. Du kan hyra solstolar och bada i Europas största utomhusbad.
Här finns också vattenrutschbanor, omklädningsrum, lekplatser, barer och restauranger. Stranden (strandbad) öppnar i slutet av mars och stänger i mitten av september och de dagliga öppettiderna är från 9:00 till 20:00 (fredag och lördag till 21:00). Inträdet kostar ca 5 euro. Det är lätt att ta sig hit från Berlins centralstation med tåg S7 eller S1 och gå av vid Wannsee. Resan tar ca 45 minuter.
Ett annat rekommenderat alternativ är att hyra en cykel och cykla sträckan Wannsee-Babelsberg. Observera att cyklar i allmänhet är tillåtna på tåg, medan du på tunnelbanor och spårvagnar bara kan kliva på om dörrarna är skyltade och om det finns tillräckligt med utrymme. Därför kan du hyra din tvåhjuling i centrala Berlin. Rutten är 14 kilometer lång och tar upp områdets höjdpunkter:
- Liebermann-Villa, målaren Max Liebermanns tidigare sommarhus. Det är nu ett konstmuseum tillägnat sin tidigare ägare och rymmer cirka 150 gravyrer, oljemålningar, pastellfärger och teckningar. Om du känner för det kan du boka en guidad tur som avslöjar historien bakom verken och charmen med trädgården som omger bostaden.
- Wannseekonferensens hus, residenset där den slutgiltiga lösningen för judarna planerades. Idag finns här en permanent utställning ("Wannseekonferensen och utrotningen av Europas judar") med fotografier, tidningsurklipp, kopior av dokument, propaganda och andra dokument som åtföljs av beskrivande texter.
- Pfaueninsel, en liten ö som döljer ett romantiskt palats. I slutet av 1700-talet byggde Fredrik Vilhelm II av Preussen denna plats för sig själv och sin favorit älskarinna, Wilhelmine Enke. För att komma hit måste du ta en färja som inte tar emot cyklar. Du kan dock lämna din cykel vid ställningarna nära piren.
- Glienicker Brücke, bron över floden Havel. Den är en viktig länk på vägen mellan Potsdam och Berlin och under kalla kriget markerade den gränsen mellan väst och öst - Babelsbergs slott, kejsar Wilhelm I:s sommarresidens. Arkitekten Karl Friedrich Schinkel inspirerades av engelska Tudor-herrgårdar och resultatet är en fascinerande nygotisk byggnad. Tyvärr är det bara öppet under utställningar och speciella evenemang.
Smaka på de lokala delikatesserna
Efter en sådan intensiv dag bör du ladda batterierna med en klassiker från det tyska köket: Königsberger Klopse. Om du inte känner till de lokala recepten kan vi berätta att det är en utsökt rätt med köttbullar och ansjovis tillsammans med en kapriskräm. Receptet kommer ursprungligen från Königsberg, dagens Kaliningrad, och är mycket populärt i hela landet. Det sägs att Kant själv inte kunde säga nej till Königsberger Klopse.
Om du vill prova de bästa rekommenderar jag Berlin Beef Balls, en nykomling i staden som har lyckats skapa en nisch för sig själv på huvudstadens gastronomiska scen. Förutom traditionella recept finns det också moderna och vegetariska versioner. Restaurangen ligger på den täckta marknaden Markthalle Neun (Eisenbahnstraße 42/43).
Dag 4: Tradition
Ta dig till den historiska stadsdelen Spandau
Den fjärde och sista dagen kan du ta en promenad genom Spandau, en mycket charmig stadsdel. Den ligger vid floden Havels strand och är mest känd för Citadellet, en befästning från 1200-talet som senare byggdes om till en renässansbyggnad. För att börja turen kan du besöka den permanenta utställningen som illustrerar denna plats historia. Den är inrymd i den tidigare kommandobryggan.
Citadellet Spandau är en imponerande byggnad i rött tegel. Dess framsida pryds av en stor vapensköld med den kungliga kronan, som tillkom under Fredrik III:s regeringstid. En annan unik sevärdhet är Drottningens bastion. I dess inre finns en grotta som bebos av en fladdermuskoloni, och det anordnas turer för att besöka den. Spandau har dock mycket mer att erbjuda:
- Nikolaikirche, Sankt Nikolaus kyrka. Den spelade en viktig roll i grundandet av den tyska huvudstaden: i början av 1800-talet hölls den första Berlinförsamlingen här. Öppet torsdag till söndag, kl. 10.00-18.00 (Reformationsplatz).
- Gotisches Haus, en sengotisk byggnad från andra hälften av 1400-talet. Inte mycket är känt om det, men två saker är säkra: det är det äldsta huset i Berlin och det tillhörde en köpmannafamilj. Idag är det värd för några tillfälliga utställningar (Breite Straße 32).
- Lindenufer, en underbar park omgiven av vatten. Ta dig tid att promenera längs dess stigar. Två floder, Havel och Spree, möts här. Om du känner för det kan du promenera till batardeau, en 1800-talsstruktur som användes för att reglera vattennivåerna.
Upptäck Berlins ädla ansikte
Efter en paus för att äta en bit mat och ladda batterierna beger du dig till Charlottenburgs slott (Schloss Charlottenburg), det kungliga residenset för huset Hohenzollern. Fredrik I av Preussen lät bygga detta sommarresidens som en gåva till sin fru Sophia-Carlotta. Det är en konstnärlig pärla med en balsal i rokokostil, en porslinssamling (Porzellankabinett) och dussintals tidstypiska föremål.
Charlottenburgs slott är öppet året runt från tisdag till söndag, men öppettiderna varierar beroende på säsong. Från april till oktober är det öppet från 10:00 till 17:30, medan det under vintern stänger en timme tidigare. Standardpriset är ca 17 € och inkluderar hyra av en audioguide som finns på flera språk. Om du vill resa lättare kan du lämna din ryggsäck eller väska i den kostnadsfria garderoben.
Innan du återvänder till hotellet rekommenderar jag en promenad genom trädgårdarna. Grönområdet designades av den franske landskapsarkitekten Siméon Godeau som tog med sig de estetiska kriterierna från trädgårdarna i Versailles till Tyskland. De mest kända landmärkena är mausoleet tillägnat kungens hustru, tehuset Belvedere och Neuer Pavillon, en neoklassisk byggnad som inspirerats av en napolitansk villa.
Är Berlin värt att besöka på 4 dagar?
Enligt min mening är en fyradagarsresa perfekt. Du kommer att ha tillräckligt med tid för att se huvudstadens huvudattraktioner utan att ha ett alltför snävt schema. Om du har fem eller sju dagar på dig bör du överväga att besöka en närliggande stad. Med tåg tar du dig enkelt till Dresden, Lipsia eller Hamburg. Potsdams palats och trädgårdar och koncentrationslägret Sachsenhausen ligger ännu närmare.