Mer om: 6 Bästa Matvandringar i Barcelona
Barcelona har utsikt över Medelhavet och rötterna går djupt ner i bergen och inlandets landsbygd. Tack vare sitt privilegierade läge och sin kontakt med andra kulturer har Barcelona en rik gastronomi som omfattar både havs- och landbaserade recept.
Inget besök i Barcelona är komplett utan att smaka på dess rätter. Kort sagt, att äta ute är en av de 10 sakerna att se och göra i Gaudís stad I den här artikeln får du en introduktion till de viktigaste gastronomiska rutterna.
1. Tapasprovning med vinprovning

Dessa urbana rutter går vanligtvis mellan Born och de gotiska kvarteren. Här hittar du traditionella restauranger och bodegor som är kända för sina tapas och viner. Även om den katalanska huvudstaden har en annan tapaskultur än resten av Spanien, är vissa rätter mycket typiska:
- Pa amb tomàquet, en brödskiva med tomat, vitlök och olivolja. Bra, trevligt och billigt
- Bomba, en rund krokett fylld med köttfärs och täckt med potatis och lite alioli. Den sägs ha fötts på La Cova Fumada, en bar i Barceloneta.
- Cap i pota, en gryta med kalvhuvud, kalvlägg och trippor med kikärtor. Ett mycket rekommenderat alternativ om du besöker staden på vintern
- Butifarra, svart och vitkorv
- Esqueixada, en kall sallad med avsaltad torsk, tomater, paprika och oliver.
Det finns också alternativ som patatas bravas, padrónpeppar, oliver, salmorejo och mycket mer. Som vanligt ingår entré med provsmakning på tre eller fyra restauranger i dessa upplevelser. Du kan välja mellan två alternativ: mitt på dagen eller efter kl. 18.00.
- Längd: mer eller mindre 3 timmar
- Kostnad: mellan 70 € och 80 €.
2. Privat gastronomisk rundtur

Denna privata gastronomiska rundtur i Barcelona kombinerar det bästa av två världar: gastronomiska provsmakningar och ett besök på sevärda monument och sevärdheter som ibland går obemärkta förbi.
En av de senare kan vara Casa Bruno Cuadros. Det är en byggnad i hjärtat av Rambla som sticker ut med sin inredning i orientalisk stil. Du känner igen det på paraplyerna och en vacker drake som sticker ut från väggarna.
Efter förklaringar från en erfaren guide börjar turen med några söta alternativ. Det första stoppet är vanligtvis Carrer Petritxol, chokladgatan. Det är en pytteliten gata som går parallellt med Rambla, och trots sin korta längd är den hem till några berömda chokladbutiker som Xocoa och Granja Dulcinea.
Efter en sockrig njutning går de vanliga rutterna till Mercat de la Boqueria, Carrer del Comte Borrell, Mercat de Sant Antoni och Carrer de Blai. Samtidigt får du se emblematiska byggnader som till exempel basilikan Santa Maria del Pi, Plaça de Sant Felip Neri eller Palau de la Generalitat de Catalunya.
I allmänhet omfattar dessa rutter 10 provsmakningar och görs i små grupper.
- Längd: cirka 3 timmar
- Kostnad: mellan 80 € och 90 €.
3. Tapas- och vinprovning med en expert

De här upplevelserna är mycket lika dem i föregående punkt men det finns en skillnad: du kommer att åtföljas hela tiden av en expert på den lokala gastronomin. Den privata tapas- och vinprovningsturen inkluderar vanligtvis tre barer med snacks vid varje steg. Dessa stadsvandringar äger vanligtvis rum i Sant Antoni och Poble Sec, två stadsdelar vid foten av Montjuïc.
Denna del av staden är mycket fashionabel och här finns ett antal barer och restauranger. Några möjliga hållplatser kan vara följande:
- Mercat de Sant Antoni, en metallkonstruktion ritad av arkitekten Antoni Rovira i Trias som rymmer butiker och tavernor. På söndagar hålls här en loppmarknad för samlarobjekt.
- Avinguda del Paral-lel och dess omgivningar
- Dona pescadora, en skulptur nära Plaça Catalunya. Rutten slutar vid en bar i närheten
Dessa turer ger dig möjlighet att smaka på lokala och säsongsbetonade specialiteter. Om du till exempel besöker Barcelona under våren kommer du att befinna dig i säsongen för bondbönor, som i Katalonien tillagas med bacon, lök, kryddor och olivolja.
- Längd: mellan 2 och 3 timmar
- Kostnad: mellan 60 € och 80 €.
4. Ebike-tur med tapas och vinprovning

Det bästa sättet att kombinera en cykeltur genom gamla stan med en provsmakning av lokala produkter Innan du sätter dig till bords bränner du några kalorier genom att trampa genom de gotiska kvarteren, Born och Eixample. Efteråt avnjuter du tre eller fyra typiska tapas tillsammans med en öl eller ett glas vin.
- Längd: mellan 3 och 4 timmar
- Kostnad: mellan 50 € och 70 €.
5. Matlagningskurs och shopping på Boqueria-marknaden

Vill du lära dig klassikerna i den spanska receptboken eller förbättra dina matlagningskunskaper? En matlagningskurs i paella ger dig chansen att göra just det, med hjälp av en erfaren kocks råd. Innan du sätter igång måste du köpa ingredienserna och de färskaste hittar du på stadens marknader.
Kursen börjar vanligtvis på Mercat de la Boqueria, ett måste på alla resor till Barcelona eftersom det ligger mitt i Las Ramblas. Andra upplevelser börjar på platser i staden som Mercat Santa Caterina (Avinguda de Francesc Cambó 16) eller Mercat de Sant Antoni (Carrer del Comte d'Urgell 1).
I allmänhet fokuserar dessa snabbkurser på de mest kända rätterna inom den spanska gastronomin: kroketter, tortilla och patatas bravas. Dessa recept serveras vanligtvis som en aptitretare före huvudrätten: paella.
Detta är den längsta och mest komplicerade kulinariska skapelsen men oroa dig inte, tack vare kockens råd blir allt enklare.
- Längd: mellan 4 och 5 timmar
- Kostnad: cirka 100 euro.
6. Vegansk gastronomisk rundtur

Barcelona är en kosmopolitisk stad där du kan hitta alla typer av restauranger. Dessutom har Katalonien utmärkta jordbruksprodukter och regionens mest kända produkt - calçot, en vit lök med söt smak och mjuk konsistens - bevisar teorin.
Förresten, säsongen börjar i november och om du vill prova dem rekommenderar jag Mussol (som har fem restauranger i staden) och Bodega Joan (Carrer del Rosselló 164).
När det gäller turerna börjar de vanligtvis från en central punkt i Barcelona, till exempel Born eller de gotiska kvarteren.
Promenaden går till traditionella och moderna inrättningar som specialiserar sig på veganska recept. I allmänhet stannar rutterna vid fyra eller fem restauranger och en av dessa kan vara Vegan Junk Food, den första veganska snabbmatsrestaurangen i Spanien.
- Längd: mellan 3 och 4 timmar
- Kostnad: cirka 80 euro
Vilka är de typiska recepten i regionen?

Den katalanska gastronomin drar nytta av den färska fisken från Medelhavet och kött och jordbruksprodukter som skördas i inlandet.
Resultatet är en komplett gastronomi som kan glädja alla gommar. Om du har bokat ett par dagar i Barcelona rekommenderar jag att du provar följande recept:
- Botifarra amb mongetes, dvs. botifarra med vita bönor. Det här är en av de mest populära rätterna i regionen.
- Suquet de Peix, ett ödmjukt men mycket välsmakande recept. Det började som en fisk- och skaldjursgryta där man tog tillvara osåld fisk. Idag är den något mer raffinerad och är en klassiker i den lokala gastronomin.
- Escalivada, rostade grönsaker (paprika, aubergine och tomat) tillsammans med en toast.
- Fricandó, en kalvgryta med säsongens svampar
- Esqueixada, en sommarrätt baserad på torsk, tomat, lök, svarta oliver och extra jungfruolivolja.
- Calçots, en sort av långa vårlökar som tillagas på grillen och serveras med den typiska romescosåsen.
När är det lämpligt att ta en gastronomisk rundtur i Barcelona?

Dessa turer äger vanligtvis rum vid olika tidpunkter: från 10:00 till 18:00. Tänk på att lunchen i Barcelona vanligtvis serveras mellan kl. 14.00 och 15.00; därför är det bättre att vara ute i god tid (eller skjuta upp) för att undvika de mest hektiska timmarna.
Ett annat alternativ för att få en smak av den katalanska gastronomiska världen är att göra en reservation med en meny på Hard Rock Cafe i Barcelona- du kommer inte att bli besviken!