Prag Mat: rätterna du inte får missa
Även om Prag är en av de mest besökta städerna i Europa är dess gastronomi inte särskilt känd utanför Tjeckiens gränser. Om du är nyfiken på vad du hittar på stadens restauranger har jag förberett en kort lista över dess mest kända rätter.
När du förbereder din lista över vad du ska se och göra i Prag, finns det en sak du inte får glömma: dess gastronomi. Den är trots allt en del av landets kultur och kommer att följa med dig under hela din resa. Du bör veta att tjeckisk mat har många gemensamma nämnare med den i resten av Centraleuropa, med ett stort inslag av kött och vanan att servera stora mängder.
Fläsk, kalv och kyckling är huvudingredienserna i Prags mat, med ett betydande inslag av anka i några av de mest populära recepten. Detta innebär att det inte är en lätt destination för vegetarianer, även om vegetariska alternativ finns tillgängliga. De flesta rätter serveras med olika typer av såser och den allestädes närvarande knedliky.
1. Koleno (fläsklägg)
Om det finns en rätt som finns på nästan alla av Prags bästa restauranger så är det fläsklägg. Faktum är att om du åker på en gastronomisk rundtur kommer detta recept att dyka upp.
Fläsklägg är en njutning för köttälskare, eftersom smaken och den milda tillagningstekniken gör detta recept till en makalös bit, med en krispig yta och ett innerkött som smälter i munnen.
Huvudingrediensen är naturligtvis grisens knä, som bakas i flera timmar så att köttet blir mört och lätt faller av benet. Det kryddas vanligtvis med lök, chili, vitlök, svartpeppar och andra kryddor och serveras med pepparrot, rågbröd och senap.
Jag rekommenderar att du provar det mitt på dagen, eftersom det kan vara en för tung måltid för middagstid.
2. Schnitzel
Den här rätten kommer faktiskt från grannlandet Österrike, vilket du kanske har märkt om du har åkt till Wien. Prag har dock tagit över receptet med smärre ändringar och idag är den mycket populär på alla restauranger. Observera att på många menyer hittar du den under namnet Řízek (på engelska, panerad).
En av fördelarna med denna rätt är dess mångsidighet när det gäller presentationen. I Prag tillagas den vanligtvis med fläskkött, men inte långt ifrån kyckling.
Den är ganska enkel att tillaga, eftersom allt du behöver göra är att marinera en köttfilé, sedan panera den och steka den i olja tills den är gyllenbrun.
3. Česká Bramborová,
Soppor är en integrerad del av det tjeckiska köket. Under de kalla månaderna är de det perfekta sättet att inleda en måltid och dessutom finns det så många olika varianter att du kan prova en ny varje dag under din vistelse.
En av de mest populära sopporna i Tjeckiens huvudstad är Ceská Bramborová, så populär att många anser att den är nationalsoppan.
Basen i denna soppa är potatis och svamp, till vilken grönsaker och vanligtvis bitar av kalvkött tillsätts. Men som med så många andra populära rätter kan man i varje region i Tjeckien hitta små variationer i ingredienserna.
4. Chlebíček
Även om mycket av det tjeckiska köket är baserat på kött och dess såser, hittar du också några lättare rätter som kan ätas som en aperitif. Så är fallet med chlebíček, brödskivor som täcks med smör, bredbar ost eller sallad och toppas med en mängd olika ingredienser.
Chlebíček är en stapelvara vid sociala evenemang i Prag, från födelsedagar till skol- och arbetsplatsfester. De kan även hittas på begravningar.
Var hittar man dem i Prag
I den tjeckiska huvudstaden kan du hitta denna rätt i olika butiker över hela staden. Här är bara tre av dem om du skulle vilja prova:
- Sisters: denna lilla butik i gamla stan anses vara den plats där försäljningen av chlebíček kom tillbaka till allmänheten, efter en tid då de bara kunde hittas i hemmen. Förutom de mer traditionella varianterna erbjuder de även några med mer fantasifulla ingredienser, till exempel rökt potatis med skinka eller svamp.
- Lahudky Zlaty Kriz: Denna butik ligger mycket nära Vaclavplatsen och kännetecknas av att den erbjuder chlebíček av den gamla skolan. Detta har gjort den till en favorit bland lokalbefolkningen som ofta stannar till för att köpa några av sina favoriter för ett snabbt mellanmål.
- Chlebicky Letná: Letná har blivit en av stadens mest livfulla stadsdelar under de senaste åren, med öppnandet av flera nöjescenter och restauranger. En av de mest framgångsrika är denna populära butik som erbjuder mer än 20 olika typer av chlebíček. Det är ett perfekt val för den som vill ha en liten picknick i Letná-parken och samtidigt njuta av utsikten över Gamla stan.
5. Grilované klobásy
Under en resa är det inte ovanligt att man försöker få i sig en snabb bit mat innan man fortsätter att besöka stadens sevärdheter. Detta kan hända i Prag efter t.ex. en rundtur i de judiska kvarteren och lunchtid är du på väg till torget i Gamla stan. Lösningen är enkel och välsmakande: beställ en god Grilované klobásy från ett stånd.
Trots det komplicerade namnet är denna måltid bara en grillad korv som serveras på en utsökt bulle med den sås du väljer. Trots sin enkelhet ska du inte tänka på den som något som liknar en varmkorv, eftersom skillnaden i kvaliteten på korvköttet och grillens touch gör den mycket godare.
Under din rundtur i staden kommer du att hitta en hel del stånd som serverar denna maträtt. De mest populära bland turister (och många lokalbor) är de som ligger på Vaclavplatsen och i områdena nära Gamla stans torg.
6. Smazeny syr
Smazeny syr, en av Prags kulinariska specialiteter, kan hittas på både restauranger och gatustånd. Det kan enkelt beskrivas som en friterad ostskiva, men det är faktiskt lite mer avancerat.
Denna rätt görs vanligtvis med ost av typen Edam som skärs i en skiva som är cirka 15 centimeter tjock. Den doppas sedan i mjöl, ägg och brödsmulor och friteras i mycket het olja. När den serveras brukar den åtföljas av sallad, chips och en bit bröd. Ibland toppas den också med den tjeckiska versionen av tartarsås.
Resultatet kommer garanterat att glädja ostälskare, som kommer att njuta av en krispig, välsmakande och mättande rätt. Enligt Pragborna är det dock viktigt att äta den medan den fortfarande är varm.
7. Knedliky
När du tittar på menyn på en restaurang i Prag slås du ofta av antalet rätter som innehåller vad de har översatt till engelska som dumplings. Först tänker man kanske på ett slags fylld pasta, men i Tjeckien är de en helt annan produkt.
Det tjeckiska namnet på detta livsmedel är knedliky och de tillverkas av mjöl, ägg, salt, mjölk och jäst. Resultatet skivas som bröd och används som tillbehör till många grytor.
Smaken av knedliky är mycket mild, men dess konsistens gör att den perfekt absorberar smaken av såsen som ackompanjerar rätter som gulasch eller svíčková.
8. Svíčková
"Svíčková na smetaně" eller direkt svíčková är namnet på en av de mest populära rätterna bland invånarna i Prag och hela landet.
Receptet består av en tunt skivad oxfilé som marineras i några timmar för att mjuka upp den och låta den absorbera smaken av de aromatiska örter som tillsätts. Därefter gör man en tjock, krämig sås med en söt, salt och syrlig smak.
Även om du kan hitta denna rätt på vilken restaurang som helst i Prag, eller kanske till och med på en middagskryssning på Vltava, anses den vara en rätt för speciella fester i Prag, till exempel bröllop.
Flera skivor knedliky serveras med såsen för att avrunda slutresultatet.
9. Gulasch
När vi hör talas om gulasch tänker vi oftast på Ungern, ursprungslandet för detta recept. Tjeckerna har dock anpassat rätten genom att ta bort mycket av den ungerska paprikans kryddighet och lägga till några element.
Gulasch i Prag görs alltså med färre grönsaker och mer kött, nästan alltid nötkött. På restauranger hittar du två typer av gulasch, en som liknar en gryta och den andra med mer buljong och serveras som en soppa.
Den serveras ofta i en brödskål och naturligtvis tillsammans med flera bitar knedliky.
10. Pečená kachna (anka)
De flesta kötträtter i Prag tillagas av fläsk, kalv och kyckling, men du kanske slås av hur många menyer som innehåller recept på anka.
Under mitt besök i staden såg jag dessa annonser oftast på restaurangerna nära Pragborgen, men du kan säkert hitta dem i andra stadsdelar också.
Stjärnrätten med detta djur är pečená kachna, dvs. i princip stekt anka. Resultatet är ett mycket mört kött som täcks av en krispig skor pa och serveras med söt kål.
Som bonus får du en gatukaka: trdelnik.
När du promenerar genom stadens centrum (oavsett om du har varit i Prag på sommaren eller vintern) kommer du att märka en speciell lukt av sötsaker på många ställen. Anledningen till detta är det stora antalet butiker och stånd som säljer trdelnik, en slags rostad degcylinder täckt med socker.
Även om de är mycket typiska för Prags julmarknader, kommer du också att kunna hitta dem när vädret blir varmare. Det finns dock skillnader mellan de två årstiderna. När vädret är kallt äts de vanligtvis ensamma eller med varm choklad, medan de när vädret är varmare vanligtvis fylls med glass av olika smaker.
Till varje måltid i Prag hör öl.
Med tanke på att Tjeckien är det land som har den högsta ölkonsumtionen per capita, är det inte konstigt att varje måltid åtföljs av öl.
Det mest populära kommersiella ölet är Pilsner Urquell, vars bryggeri du kan besöka om du tar en tur till Pilsen. Dessutom finns det ett stort antal mindre öl eller hantverksöl, som du kan lära dig mer om på en rundtur på några av de mindre bry ggerierna och de många bryggerierna i Prag.
Är gatukök pålitliga?
Prags gator, särskilt torgen, är fulla av gatustånd som erbjuder snabbmat för både besökare och lokalbefolkning. Du kan beställa allt från korv till hamburgare och även mer avancerade rätter.
I allmänhet kan du äta där utan problem. Om du inte ser några uppenbara hygienproblem är stånden väl kontrollerade och säkra.