Bästa pintxos i Bilbao
Pintxos, som spanska tapas kallas i Baskien, är en mycket viktig del av den lokala gastronomin och en grundläggande del av den kulinariska turismen i Bilbao. Jag ska berätta om de bästa i staden så att du kan få en bättre uppfattning om de smaker du hittar i denna vackra stad.
Att gå ut och utforska staden genom dess restauranger, barer och tavernor är en av de bästa sakerna att se eller göra i Bilbao. Samtidigt är pintxos ett kulinariskt inslag som du kommer att se i varje enskilt besök på restauranger som specialiserar sig på baskisk mat, eller till och med i andra mer moderna och abstrakta inrättningar.
Med detta i åtanke kommer jag i den här publikationen att ge dig all den information du behöver veta för att kunna njuta av de bästa pintxos i Bilbao. Jag kommer också att berätta om de egenskaper som definierar upplevelsen av att besöka var och en av dessa pittoreska och välkända restauranger. De har blivit verkliga skatter för den kulturella identiteten i den största staden vid Baskiens kust.
1. Baste's fyllda musslor
Baste är en restaurang som sammanfattar allt man kan förvänta sig av en typisk baskisk krog i Bilbaos historiska kvarter. Den ligger i hjärtat av stadens pintxo-barrutt, bara ett par meter från det baskiska museet och på den gågata som heter Muñoz Maria Kalea. Det är ett av de grundläggande stoppen på några av de bästa gastronomiska turerna i Bilbao och det råder ingen tvekan om att de fyllda musslorna är en huvudperson i den gastronomiska repertoaren på detta ställe.
Det kännetecknas av att vara en restaurang med generösa portioner, en ganska festlig atmosfär och ett mycket traditionellt och ganska baskiskt kulinariskt tillvägagångssätt. Därför är dessa musslor, som kallas mojojones, vanligtvis fyllda med olika smaker. Den med béchamelsås med paprika, stekt tomat och panerad i mjöl är en av de lokala matgästernas favoriter. De brukar ackompanjera den med ett regionalt vitt vin, antingen från Baskien eller från La Rioja.
Det är ingen lyxig anläggning och inte heller alltför turistigt, men den passion som invånarna i Bilbao känner för denna maträtt är en perfekt representation av vad pintxos är för detta samhälle. Samt hur roligt det kan vara för dig att börja en rundtur i staden för att njuta av det bästa av dem alla.
Detaljer av intresse:
- Öppettider: Baste är öppen tisdag till söndag från 9.00 till 01.00. Det betyder att det kan vara ett ställe för att äta en frukost mitt på morgonen eller också för att ha en kväll med drinkar och äta fyllda musslor i bästa baskiska kuststil.
2. Några medel på Bodega Joserra
Den blygsamma Bodega Joserra ligger i det geografiska centrum av Bilbaos historiska stadskärna, på den berömda gatan Cantón Alejandro de la Sota. Det är en typisk tasca, utan alltför mycket atmosfär och med mycket uppskattning för den lokala allmänheten, där platsens verkliga huvudperson är dess produkter. Bland dem finns det som för många av stadens gastronomiexperter är smörgåsen par excellence, medio con bonito y divisa.
Detta ställe är praktiskt taget hundra år gammalt och var ursprungligen ett försäljningsställe som sedan ansökte om licens för utlämning av sprit efter att ha fått böter för sin tradition att servera vin till sin kundkrets. Tänk på att det här stället handlar om smörgåsar, med alla tänkbara fyllningar som lår, chorizo, skinka, sardinillas och ansjovis. Så det är en utmärkt idé att ta en öl där inne under besöket och njuta av en autentisk pintxo-upplevelse i Bilbao.
Den intressanta enkelheten på detta ställe gör faktiskt att det är ett vanligt inslag på Bilbaos mest gastronomiska turer med gourmetkänsla. För sanningen är att medlen från Bodega Joserra är ett historiskt inslag i gastronomin i området kring de sju gatorna i Bilbao.
Detaljer av intresse:
- Öppettider: Denna billiga och blygsamma bodega öppnar vanligtvis sina dörrar mellan 8 och 23 på morgonen. Denna tidtabell gäller från måndag till lördag under både hög- och lågsäsong, eftersom publiken på detta ställe huvudsakligen består av lokalbefolkningen från Bilbao.
3. En omelett i spelrummet Concha-1
Ibland finns den bästa maten på de mest ovanliga platser du kan tänka dig. Salón de Juego Concha-1 passar in på denna beskrivning, för även om det inte är en restaurang i ordets egentliga bemärkelse är det ändå det bästa stället att äta en god omelett i baskisk stil i Bilbao. Det här stället ligger utanför Bilbaos gamla stadskärna, eftersom det ligger på andra sidan floden i gatan General Concha, ett par meter från det berömda Plaza de Moyúa.
Tortillorna finns i olika smaker, med svamp, txaka, skinka och ost, serranoskinka och ett par andra liknande ingredienser. Den traditionella potatisen är dock den bästa av dem alla och det är den som har gjort det här stället till ett ställe värt att besöka när man funderar på de bästa pintxos i Bilbao.
Tänk på att utseendet på tallrikarna är mycket rustikt och slarvigt, i bästa stil med en taverna eller en spelhåla där smaken av den serverade maten har mycket större betydelse än skönheten i förberedelserna. Faktum är att när du besöker detta ställe kommer du att märka att de flesta av de närvarande personerna bara är där för att smaka på dessa berömda omeletter som har blivit ett mytomspunnet inslag i Bilbaos kulinariska scen.
Oroa dig inte för dina barns inträde, eftersom detta är en säker och familjevänlig plan som hör till de aktiviteter man kan se och göra i Bilbao med barn. Jag råder dig dock att åka dit på eftermiddagen ifall det är en match på kvällen som gör deltagarna för upphetsade och förändrar stämningen på platsen.
Detaljer av intresse:
- Öppettider: Det här stället är öppet alla dagar i veckan från 7.00 till 13.00. Detta gör att denna omelett är en bra idé för frukost, lunch och till och med middag.
4. Traditionella trianglar på El Eme
Strax intill spelhallen ligger ett annat etablissemang med mat som är lika enkel och lika viktig för Bilbaos kulinariska identitet. Detta är Eme och det är i grunden en mycket konventionell smörgås- och pintxo-restaurang. Den har trianglar som har vunnit den lokala allmänhetens hjärtan och smaklökar.
Det är en smörgås gjord av skivat bröd fyllt med skinka och sallad, vilket är ett mycket typiskt mellanmål som än så länge inte har något speciellt. Allt förändras när de lägger till den hemliga såsen som skiljer dessa trianglar från alla andra smörgåsar i staden. Den är så utsökt att det har blivit en tradition för matgästerna att försöka gissa vilka ingredienser som ingår i den.
Detta etablissemang har mer än ett halvt sekel historia och trianglarna har varit en av stjärnorna på menyn sedan starten. Det är därför El Eme ofta ingår i de pintxo-turer i Bilbao som fokuserar på detta samhälles historia och som berättas av en äkta lokal.
Känn dig inte olämplig om du upptäcker att du vill äta mer än en triangel under ditt besök. En annan bra tradition är att sätta sig ner och beställa ett torn till varje person vid bordet och se vem som lyckas äta upp hela saken utan att be om något att ta med sig.
Detaljer av intresse:
- Öppettider: Öppettider: Öppettider: El Eme välkomnar besökare måndag till lördag från 10 till 21.00. Därför rekommenderas det att du inte lämnar denna berömda pintxo som ett midnattsalternativ i vetskap om att restaurangen inte kommer att vara öppen som på andra ställen på den här listan.
5. Ägg Mollets i Gure Toki
På Bilbaos Plaza Nueva ligger Gure Toki, en av de mest kända restaurangerna i stadens mest avantgardistiska gastronomiska scen. Dess pintxo-bar är ikonisk i turistområdet Casco Viejo, vilket är anledningen till att du alltid kommer att märka att det är en relativt fullsatt plats vid ovanliga tider på dagen.
Dess förslag kännetecknas av att den erbjuder ganska utarbetade och gourmeträtter i miniatyr, vilket gör haute cuisine tillgängligt i det praktiska pintxo-formatet. Samtidigt är alla recept en kombination av traditionella element från baskisk mat med mer moderna ingredienser som importerats kulturellt från andra delar av världen.
Nötköttsribbor, ostkaka och torsk är några av de saker du bör prova från Gure Tokis meny. Molletägg är dock ett av de viktigaste inslagen som skiljer det här stället från andra ställen i staden. De består av en skål med pocherade vaktelägg med svamp, potatis och idiazábalostkräm.
Detaljer av intresse:
- Öppettider: Gure Toki är öppet alla dagar i veckan utom onsdagar från 10 till 23. Söndagar är också ett undantag, eftersom de bara har öppet till 16.00.
6. Chorizos a las llamas i Baibacoa
Baibacoa är en annan av de platser som inte är särskilt känd inom turistvärlden, men den lyckas ändå sticka ut bland de sanna kännarna av platser som har de bästa pintxos i Bilbao. Det ligger på Plaza Miguel de Unamuno inom Casco Viejos geografiska gränser och kännetecknas av sitt kök som specialiserar sig på svamp, svamp och regionala chorizos.
Dess pintxos de txorizo al infierno del botxo är husets stora klassiker och görs med chorizos som rostas i en traditionell gryta med alkohol och rom. Detta innebär att de till slut sätts i brand med en synlig låga som skapar ett mycket underhållande skådespel för de lokala matgästerna.
Svamp i skärselden och txapi a la gloria är andra favoriter på Baibacoa-menyn och, liksom chorizo a las llamas, brukar de åtföljas av ett glas hemodlat vin. Den distinkta äktheten hos detta opretentiösa, anspråkslösa och kaxiga ställe har gjort det till ett fast stopp för hungriga deltagare på några av de bästa turerna i Bilbao.
Detaljer av intresse:
- Öppettider: Baibacoa är öppet tisdag till lördag från 11.00 till 23.30. På söndagar är det också öppet men till 15.30.
7. Moriska pintxos i Melilla och Fez
På Calle Iturribide strax utanför Gamla stan ligger pintxobaren Melilla y Fez. Detta är ett etablissemang som specialiserar sig på omeletter i alla tänkbara stilar och smaker. Men den mauriska lammpintxon är det som gör att denna blygsamma anläggning hör till de bästa av Bilbaos gastronomiska utbud. Dess recept har varit lika fängslande i mer än 50 år.
Pintxos med torsk, tonfisk med lök och ryggbiff är andra rätter som kan göra ett gott intryck på menyn i denna bar. Kom ihåg att det är en av de äldsta traditionerna bland de saker man kan se eller göra i Bilbao på sommaren att sitta ner och fly värmen och dricka en öl på en plats med dessa dekorativa inslag.
Detaljer av intresse:
- Öppettider: Öppettiderna för denna bar ändras under veckan. På fredagar och lördagar öppnar de klockan 12.00, stänger klockan 15.00, öppnar igen klockan 18.00 och stänger klockan 01.00. På måndagar håller de stängt och från tisdag till torsdag flyttar de fram sin sista stängningstid till 23.00.
8. Gratinerad Txangurro på El Globo
Txangurro är ett traditionellt recept från den baskiska gastronomin som genom åren har blivit en obestridlig referens när det gäller en verkligt representativ pintxo. Det är strimlat spindelkräftkött, som i det här fallet serveras i tapasportioner. De från baren El Globo på Calle de la Diputación är de bästa i staden för många lokala matkritiker.
Receptet är ett grillat tilltugg och är därför en av de bästa pintxo-beredningarna för sanna fisk- och skaldjursfantaster. Om detta inte är ditt fall kan du glädja dig åt att den här baren har en tillräckligt bred pintxo-bar för att du ska kunna prova andra av Bilbaos mest typiska pintxo-recept.
Detaljer av intresse:
- Öppettider: Måndag till torsdag är de öppna från 9.00 till 23.00. På fredagar arbetar de från 9.00 till midnatt och på lördagar från 11.00 till midnatt. Detta gör att man kan äta en god middag efter att ha tagit del av några av Bilbaos bästa nattliga rundturer.
9. En mängd olika ansjovis på Basaras
Man kan inte prata om de bästa pintxos i Bilbao utan att nämna ansjovis och just Basaras ansjovis är de mest utsökta och speciella i staden. Av denna anledning har de blivit en plats med stor betydelse för lokalbefolkningen.
Denna taverna är ganska blygsam och har verkligen blivit en rekommenderad destination inom den lokala gastronomiska scenen tack vare personligheten hos ägarna som tar hand om platsens stamkunder. Liksom för ansjovisens färskhet och kvalitet, som är huvudpersonerna i denna meny.
Om du känner för att fortsätta att njuta av dessa skaldjur kan du påbörja en turistrutt genom några av de bästa byarna runt Bilbao. Eftersom detta är en ganska typisk måltid i baskiska kulinariska vanor.
Detaljer av intresse:
- Öppettider: Basaras Tavern öppnar sina dörrar från kl. 12.00 till kl. 23.00 från onsdag till lördag. På söndagar stänger den sina dörrar klockan 16.00 och resten av dagarna har den en halvdagsrast från 16.00 till 19.00.
10. En pintxo med ryggbiff i den berömda Berton-baren
Med en bred kombination av inomhus- och utomhusbord ligger den berömda baren Berton i Calle Jardines. Detta ställe är känt för sin vackra miljö, för kvaliteten på huvudrätterna, men framför allt för den otroliga smaken på sina pintxos, där sirloin är en stor del.
Txapelas med vaktelägg och medaljonger med foie gras är två pintxo-recept där sirloin ingår och som du inte får missa om du bestämmer dig för att besöka detta trevliga etablissemang. Ravas är en annan berömd pintxo på denna anläggning och de flesta alternativen erbjuds med piquillopaprika som tillbehör.
Detaljer av intresse:
- Öppettider: Denna taverna med traditionell musik under moderna uppfinningar är öppen alla dagar i veckan från 9.00 till midnatt. Det finns filialer, men Calle Jardines är den mest kända av alla.