Bästa mat-turerna i Seoul

I hela staden hittar du ett brett utbud av gastronomiska erbjudanden med traditionell mat och gatumat. Jag ska berätta om de bästa alternativen för dig att lära känna det bästa av Seouls kök.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minsta läsning

Bästa mat-turerna i Seoul

Mat från Seoul | ©lejandra matias

Sydkoreas huvudstad Seoul har en gastronomisk kultur som kan överraska de mest krävande matgästerna. I staden hittar du traditionella måltider baserade på ris, grönsaker, skaldjur och kött, som är de vanligaste produkterna i det sydkoreanska köket. Det finns också ett brett utbud av street food.

Du kan äta sashimiNoryangjins fiskmarknad eller sitta ute vid matstånden i stadsdelen Euljiro och njuta av en nogari banchan (rätt med torkad fisk). Några av de bästa sakerna att göra i Seoul, som ger dig en inblick i sydkoreanska kulinariska traditioner, inkluderar dessutom en matlagningskurs med en lokal kock.

1. Gå med i en koreansk matlagningskurs och upptäck en del av Seouls kulinariska kultur

Matlagningskurs| ©Marc Haines
Matlagningskurs| ©Marc Haines

Om du vill upptäcka några av Sydkoreas kulinariska kultur, bör du införliva en matlagningskurs i din resplan för minst 3 dagar i Seoul. Du får lära dig hur man tillagar några av landets traditionella rätter: kimchi, banchan, deonjang jjigae, etc.

Den här typen av upplevelse börjar vanligtvis med ett besök på en lokal marknad. Där överraskas sinnena av dofter och färger från alla färska produkter: grönsaker, exotiska frukter, skaldjur, kött, kryddor osv. När du har skaffat allt du behöver för att genomföra recepten går du till marknadsköket tillsammans med en professionell kock.

På denna koreanska matlagningskurs och marknadsbesök i Seoul får du se hur man steg för steg tillagar en rad rätter som ingår i sydkoreanernas gastronomiska vardagsliv. Till exempel bibimbap eller ris med ägg, grönsaker och kött; den ikoniska kimchin, som består av fermenterad asiatisk kål, galbitang, som är en revbenssoppa, bland andra banchan (små portionsrätter).

Information som kan vara till nytta

  • Pris: cirka 78 euro per person.
  • Varaktighet: ca 3 timmar och 30 minuter.

Boka en koreansk matlagningskurs och marknadsbesök i Seoul

2. Njut av de många olika skaldjuren på Noryangjin Market i Seoul

Noryangjins marknad| ©Steve Y
Noryangjins marknad| ©Steve Y

Om du gillar skaldjur måste du göra ett stopp på Noryangjin Market i Seoul. Det är en plats med en historia som går tillbaka till 1927 och som dagligen besöks av dussintals lokalbor och turister. Ta en promenad genom denna marknad och njut av dina smaklökar.

Under turen kommer du att se en rad stånd med alla typer av skaldjur: fisk, bläckfisk, sjögurka, musslor, bläckfisk, krabbor, räkor och mycket mer. Du kommer också att hitta några restauranger där du bland annat kan äta sashimi med daikon rädisa. Allt detta i en mycket livlig atmosfär.

Detta är en aktivitet som du visserligen kan göra på egen hand, men det är bekvämare att göra den med en lokal guide från en privat rundtur i Seoul. På så sätt får du inte bara göra en rad provsmakningar, utan du får också lära dig mer om varje produkt och fördjupa dig i den koreanska matkulturen.

Användbar information

  • Pris: Tillträde till marknaden är gratis. Om du tar en privat rundtur på platsen är den genomsnittliga kostnaden 70 € per person.
  • Öppettider: Marknaden är öppen 24 timmar om dygnet.

Boka en privat rundtur i Seoul

3. Vandra längs de långa matgränderna på Namdaemun-marknaden i Seoul

Namdaemuns marknad| ©Adrián Pérez
Namdaemuns marknad| ©Adrián Pérez

Ett annat mål för en matrundtur är den historiska Namdaemun-marknaden, som grundades under Joseon-perioden 1414. Här hittar du omfattande matgränder med gatustånd och restauranger.

Väl på marknaden kan du gå fritt genom de pittoreska och livliga gågatorna, där följande är några av de mest populära för att tillfredsställa dina smaklökar:

  • Foodie Alley, där du kan njuta av klassisk sydkoreansk kulinarisk gatumat. Här finns kimchi, Tteokbokki (riskaka med pepparsås), kimbap (koreansk sushi), bungo ppang (fiskkaka), som är mycket populär under vintern i Seoul, och mycket mer.
  • Kalguksu Alley, med restauranger som serverar handskurna nudlar. Prova naengmyeon (vetenudlar), jajangmyeon (nudlar i kinesisk stil med jajang eller söt vetepastasås), jjamppong (nudlar med skaldjursbuljong) etc.
  • Galchi Jorim Street; detta område är känt för sina stånd med hårsvansgryta. Detta är en rätt som tillagas på själva marknaden.

Denna gastronomiska rundtur kan göras i din egen takt eller med en lokal guide. Det senare alternativet ger dig en djupare inblick i den koreanska kulturen, tack vare kommentarerna från den kulinariska experten. Oavsett vad du väljer är detta en aktivitet som du måste göra på din resplan tillsammans med den guidade rundturen i Deoksugung Palace i Seoul och de bästa dagsutflykterna från Seoul.

Användbar information

  • Pris: Inträdet till marknaden är gratis, men om du tar en rundtur kan det kosta ca 45 € per person.
  • Öppettider: kl. 9.00-19.00 (måndag till lördag). Observera att vissa restauranger och matstånd har öppet senare på kvällen.

Boka en guidad tur på Deoksugung-palatset

4. Prova traditionell koreansk mat på Gwangjang Market i Seoul

Gwangjangs marknad| ©Adrián Pérez
Gwangjangs marknad| ©Adrián Pérez

Gwangjang Market är över 100 år gammal och är ett skyltfönster för koreansk kultur och historia. Här kan du prova den traditionella maten från detta asiatiska land, tillagad för hand framför dina ögon och i en livlig miljö. Du kommer att få en givande upplevelse.

Marknaden ligger i Ikseon-dong Alley. Detta är en välkänd knutpunkt i staden där det traditionella och det moderna samexisterar i harmoni. När du kommer in på marknaden kommer du att bli fängslad av platsens utseende och dofterna från de hundratals förberedelserna.

På denna matresa kan du prova den berömda mandu (ångade dumplings fyllda med kött eller kimchi), bindae-tteok (bönmjölspannkaka, kött och grönsaker), grill, bibimbap (risskål med grönsaker och kött). Dessutom grytor, en mängd olika risnudlar, vete, grönsaker, bland andra förberedelser.

Efter denna upplevelse kan du fortsätta att utforska staden. Kanske kan ni besöka ett av Seouls bästa museer, t.ex. Seoul City Wall Museum, som ligger ca 12 minuter bort med bil, eller ta en guidad tur i Seouls Gyeongbokgung-palats, bland andra aktiviteter.

Användbar information

  • Pris: inträde till marknaden är gratis.
  • Öppettider: dagligen från kl. 9.00 till kl. 18.00.

Boka en guidad tur på Gyeongbokgung-palatset

5. Ta en kvällstur på Euljiro i Seoul och upptäck koreanernas favoritställe att äta på

Euljiro på kvällen| ©Seoul Guide Korea
Euljiro på kvällen| ©Seoul Guide Korea

Euljiro är ett av koreanernas favoritkvarter där man kan äta och koppla av efter en lång arbetsdag. Det är en livlig plats med många matstånd, restauranger, kaféer och barer, där du kan ta en mattur och upptäcka Seoul på natten som en lokalbo.

Denna destination består av tre långa gator, där Nogari Alley har det största antalet matstånd. Slå dig ner vid ett utomhusbord och njut av nogari (torkad fisk) med soju (öl). Perfekt om du besöker Seoul på sommaren.

Men det är inte allt. I Euljiro hittar du ett brett utbud av street food: koreanska munkar, den berömda kryddiga ramyeon (snabbnudlar) som du säkert har sett i mer än en kdrama, jeon (stekt grönsakspannkaka), rostade kastanjer, corn dog (koreanska spett), fiskkaka etc.

Du kan besöka Coffeehanyakbang, med ett rikt filterkaffe och Hyemindang konditori, där du kan smaka en chokladpavé. När matupplevelsen är över kan du också besöka de barer som ligger gömda i byggnaderna i detta distrikt och påbörja en pubrunda i Seoul.

Användbar information

  • Pris: Det är gratis att besöka stadsdelen, men du kan välja en guidad tur, som vanligtvis kostar 59 euro per person.
  • Öppettider: 11:00 till 21:00 (dagligen).

Boka en pubrunda i Seoul

6. Få en djupgående upplevelse av sydkoreansk kultur och mat

Samgyetang| ©Steve Y
Samgyetang| ©Steve Y

Om du besöker Korea bör du följa med på en matlagningsupplevelse i ett traditionellt hus. Detta kan vara en av de bästa turerna i Seoul, eftersom det låter dig uppleva den lokala kulturen och köket på nära håll och personligt. Du kommer att känna dig som en lokalbo.

Denna uppslukande upplevelse börjar med ett besök på en av Seouls lokala marknader. Där köper du tillsammans med din värdguide de ingredienser som behövs för respektive tillagning. Han eller hon kommer också att berätta om platsens historia och ge dig några tips om hur du väljer produkter.

Efter marknadsturen kommer du att gå till ett autentiskt koreanskt traditionellt hus för att laga mat. Några av de lokala rätter du kan laga är samgyetang (kycklingsoppa med ginseng), kimchi (fermenterad asiatisk kål), bulgogi (oxfilé med soja, sesam och vitlök), japchae (nudlar av sötpotatisstärkelse med sesam och kött), bland annat.

Du sitter vid bordet med dina värdar för att smaka på rätterna och observera den riktiga koreanska familjens etikett på nära håll. Efter denna berikande upplevelse kan du fortsätta med din resplan: besök Changdeokgung, som anses vara bland de bästa palatsen i Seoul; köp biljetter till Figure Museum W i Seoul och ägna en annorlunda stund åt att titta på utställningsföremålen osv.

Användbar information

  • Pris: kostnaden för denna upplevelse börjar vanligtvis på cirka 80 € per person.
  • Varaktighet: högst 4 timmar.

Boka biljetter till Figure Museum W

7. Ta en promenad genom Seouls Mangwon Market och gå på en kyckling- och ölmatstur

Mangwons marknad| ©Kanako Sudo
Mangwons marknad| ©Kanako Sudo

Mangwon Market är en annan destination där du kan ta en matrundtur under din resa till Seoul. Du kommer att överraska dina smaklökar med smakerna och texturerna i de olika kycklingberedningarna.

På denna marknad hittar du ett stort antal matstånd som ägnar sig åt tillagning av kyckling. Du kan bland annat prova koreansk friterad kyckling med sötsur sås och sesamfrön, grillad kyckling, som kombinerar en rökig smak med en tjock sås, friterad kyckling, som består av ett benfritt lår toppat med ost och sås.

Denna tur kan göras på egen hand eller med en guide. Oavsett vad du väljer kommer du på den här marknaden att få njuta av rätter som kombinerar år av historia med de nya generationernas uppfinningsrikedom. Glöm inte att servera dem med soju, på koreanskt vis.

Användbar information

  • Pris: inträdet till marknaden är gratis. Om du vill följa med på en guidad tur kostar det ca 100 euro per person.
  • Varaktighet: varje dag från kl. 9.00 till 21.00.

8. En del av en vegansk och vegetarisk matresa i Seoul

Boribab| ©lazy fri13th
Boribab| ©lazy fri13th

Sydkoreas huvudstad har ett brett utbud av kulinariska erbjudanden som innehåller veganska och vegetariska alternativ. Så om du är en vegansk och vegetarisk matentusiast och planerar att tillbringa 1-5 dagar i Seoul, eller ännu mer, bör du gå med på en mattur för att upptäcka de bästa rätterna fria från kött och animaliska ingredienser.

För detta äventyr bör du gå till Gwangjang Market, som är en av de största marknaderna i staden. Där hittar du mer än tillräckligt med rätter som passar din veganska, vegetariska och till och med glutenfria kost.

Du kan till exempel prova boribab (korn, ris, diverse grönsaker med koreanska örter), kimbap (ris med grönsaker, koreanska örter och torkade sjögräsrullar). Även hotteok (en koreansk pannkaka med frön och honung inuti).

Även om du kan göra detta äventyr på egen hand , är det bäst att ansluta sig till en professionell guide. Tänk på att den här personen känner till var och en av förberedelserna och därför kan garantera deras veganska och vegetariska ursprung.

Användbar information

  • Pris: kostnaden per person är cirka 99 euro.
  • Varaktighet: aktiviteten varar i allmänhet cirka 2 timmar och 30 minuter.

9. Njut av en mångkulturell matupplevelse på Bukchon Village i Seoul.

Byn Bukchon| ©David Wilkinson
Byn Bukchon| ©David Wilkinson

Bukchon, en traditionell by i Seoul, har anor från Joseon-perioden (1392-1910). Denna plats, som tidigare beboddes av den adliga klassen, är ett populärt turistmål på grund av dess arkitektoniska skönhet och gastronomiska variation i dess restauranger. Du kan prova koreanska och utländska rätter.

Under ditt besök i Bukchon hittar du traditionella koreanska restauranger där du bland annat kan äta deonjang jjigae (gryta med svamp, grönsaker och skaldjur), bibimbap (ris blandat med grönsaker, kött och svamp), galbitang (koreansk soppa). Du har också möjlighet att njuta av italiensk och portugisisk mat.

Du hittar också flera terrasser med en privilegierad utsikt över byn. Här kan du sitta och koppla av medan du dricker ett glas soju (koreansk öl), makgeolli (risvin), te eller någon annan dryck. Och om du befinner dig i Seoul i december under vinterfestivalen kan du se himlen lysas upp av fyrverkerier.

Användbar information

  • Pris: Inträde till Bukchon Village är gratis.
  • Öppettider: Villan är öppen från måndag till lördag (10.00-17.00).

10. Njut av en kulinarisk rundtur i teets värld i Seoul och lär dig hur man gör risvin

Risvin| ©Turner
Risvin| ©Turner

Det sydkoreanska köket består inte bara av söta och salta rätter, utan även av örtteer och alkoholhaltiga drycker. Följ med på en kulinarisk rundtur i Seoul och lär dig hur man smakar det gamla teet och gör risvin.

På den här rundturen besöker du Te-museet, med en rad utställningar som hjälper dig att upptäcka tekulturens historia. Du får också tillgång till ett särskilt rum där du får smaka på en mängd olika teer (grönt, svart, blommor, aromatiska örter etc.). Totalt finns det mer än 130 olika smaker.

För att komplettera denna kulinariska upplevelse tar guiden med er till en traditionell vinstudio. Där får du lära dig steg för steg hur man gör makgeolli, ett koreanskt vin som tidigare dracks av bönder och tillagas med klibbigt ris och jäst.

Användbar information

  • Pris: priset för denna tur börjar på 105 € per person.
  • Varaktighet: cirka 4 timmar.