Reina Sofia Restaurang: allt du behöver veta för att njuta av den

Blir du hungrig efter ett museibesök? Om det händer dig efter ditt besök på Reina Sofía behöver du inte stå ut länge till. Där hittar du två restauranger som utmärker sig för sina innovativa recept och traditionella smaker.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minsta läsning

Reina Sofia Restaurang: allt du behöver veta för att njuta av den

Utrymme för restaurangen el Nubel | ©Jean-Pierre Dalbéra

Med alla aktiviteter och planer att göra i Madrid är det normalt att vilja ladda batterierna. Efter en rundtur i Reina Sofía-museets många salar kan hungern göra sig påmind, och då är det bra att veta att det i samma byggnad som de stora verken av målare som Miró och Picasso finns två fantastiska restauranger: Arzábal och NuBel.

Båda ställena har ett privilegierat läge och en modern, konstnärlig och trevlig atmosfär. När det gäller maten ska du vara beredd på att njuta av smaker som är lika exklusiva som de målningar du har sett. Både Arzábal och NuBel är kända för sitt marknadskök. Det är naturligtvis inte billigt att äta så bra, men jag kan inte nog rekommendera dem!

Vad man kan äta på Reina Sofía-restaurangerna

Inne i restaurangen Arzábal| ©JoseMadridibiza
Inne i restaurangen Arzábal| ©JoseMadridibiza

När du har avslutat ditt besök på Reina Sofía-museet är du säkert hungrig; alla som går runt och tittar på målningar blir trötta. För att slippa slösa tid på att leta efter en restaurang och fortsätta njuta av konsten är det bästa att stanna kvar och äta lunch på en av restaurangerna i museet: Arzábal eller NuBel. Båda har gott om alternativ, även om menyn på den förra är lite mer traditionell än den senare.

Du kommer inte att kunna klaga på valet, eftersom Reina Sofía har två restauranger och, vad mer är, båda har en varierad och utsökt meny.

Arzábal är tydligen mer typisk, medan restaurangen NuBel står för innovation, från hur bordet dukas upp till vilka rätter som serveras.

Vad man kan äta på restaurang Arzábal

Restaurangen Arzábal definierar sig själv som dynamisk, kanske för att menyn innehåller traditionella rätter men alltid med en annorlunda touch. Därför kan du förvänta dig att hitta goda kroketter som serveras med fårmjölk, ett av dess stjärnrecept. Men om det är något du måste prova så är det deras ostar; de har en vagn bara för sina mer än 20 ostar. Burratan är spektakulär! Om du är mer av en köttälskare kommer du att bli glad över att veta att köttet på Arzábal är av högsta kvalitet, särskilt ryggbiffen.

Vem är ansvarig för köket? Två fantastiska kockar: Álvaro Castellanos och Iván Morales, som har lett detta gastronomiska projekt i flera år, med andra restauranger runt om i staden Madrid. Deras mål med denna etablering var att skapa en traditionell taverna men med en förnyad meny i stadens viktigaste centrum för kultur och modern konst.

På denna restaurang vet de att varje måltid måste åtföljas av en god drink, så deras servitörer är alltid villiga att rekommendera ett vin från den specifika meny som de har. Föredrar du öl? När du provar deras öl kommer du att göra det. Slutligen, beställ deras gin, det är trots allt matsmältning, eller hur?

Vad man ska äta på NuBel

Efter att ha betraktat de bästa målningarna på Reina Sofía känner du för att äta något lika exklusivt och konstnärligt? Då måste du prova NuBel. En café-restaurang som fulländar museiupplevelsen genom avantgardistisk gastronomi. En maträtt som måste provas? Det är svårt att välja, men deras raw food-avdelning är en av de bästa.

Det som är bra med NuBel är att du alltid hittar en utsökt meny som tillagas av kocken Manuel Berganza, som har en stjärna i Guide Michelin. Även om det är vanligt att äta lunch efter besöket kan du också njuta av deras frukost- eller brunchmeny (deras tårtor, särskilt cheesecaken, är otroliga).

Även om deras meny kan vara för modern är det ett bra ställe för hela familjen, så om du har varit i Madrid med barn uppmuntrar jag dig att stanna för lunch på NuBel och beställa några tapas eller rätter för att dela.

Boka biljetter till Reina Sofía-museet

Priser på Reina Sofía-museets restauranger

Brunch på NuBel| ©kingdom4fashion
Brunch på NuBel| ©kingdom4fashion

Kvalitet kostar, och om vi lägger till det privilegierade läget för både Arzábal- och NuBel-restaurangerna kan vi bara förvänta oss ett högt pris.

Lunch eller middag på Reina Sofía-museet är vad du får, så var beredd på att betala cirka 20 euro för varje huvudrätt. Totalt kan en måltid för två kosta ca 50-70 € (inklusive dessert), och till det kommer vin (ca 30 € plus en flaska). Var försiktig, tro inte att du får rabatt för att du har köpt museibiljett, eftersom det inte finns något avtal av något slag.

Även om det kan verka så, är Arzábal och NuBel inte dyra bara för att de ligger där de ligger, utan på grund av kvaliteten och originaliteten i deras recept. Även de enklaste eller mest traditionella recepten har utformats av stora kockar, och endast de bästa produkterna på marknaden används i deras kök.

Boka biljetter till Reina Sofía-museet

Öppettider för de två restaurangerna på Reina Sofia

Lunch på restaurang Arzabal| ©JoseMadridibiza
Lunch på restaurang Arzabal| ©JoseMadridibiza

Du behöver inte oroa dig för öppettiderna, eftersom Reina Sofías restauranger, Arzabal och NuBel, är öppna nästan hela dagen. Du måste dock kontakta dem i förväg, eftersom öppettiderna kan ändras under veckan.

I allmänhet är Arzábal öppen från kl. 10.00 till 01.00 och NuBel från kl. 9.00 till midnatt. Som du kan se är de alltid tillgängliga under museets öppettider, men stängningstiden förlängs så att senare besökare kan komma för att äta lunch eller middag.

Öppettider för restaurang Arzábal

Arzábal är öppen varje dag från kl. 10.00. Stängningstiden varierar från dag till dag, så kontrollera öppettiderna på webbplatsen. I allmänhet stänger de kl. 01.00 måndag till torsdag, kl. 02.00 fredagar och lördagar och kl. 20.00 på söndagar. De har ingen veckopaus, så du har alltid möjlighet att äta där, även när museet inte är öppet.

Öppettider för restaurangen NuBel

NuBel stänger två dagar i veckan, så glöm att prova deras mat på en måndag eller tisdag, som du kan se på deras hemsida. Men resten av veckan har de ganska långa öppettider, de öppnar alltid kl. 09.00 och stänger vid midnatt (onsdag, torsdag och söndag) och kl. 02.30 (fredag och lördag), så att du kan njuta av deras cocktails medan en DJ spelar lite musik varje kväll.

Observera att även om öppettiderna är kontinuerliga kan de olika menyerna på NuBel bara vara tillgängliga vid specifika tider på dagen. Till exempel är Afternoon Tea-menyn endast tillgänglig mellan kl. 17.00 och 19.00, medan Tapas-menyn endast är tillgänglig mellan kl. 16.00 och 20.00.

Boka biljetter till Reina Sofía-museet

Den moderna atmosfären i Reina Sofías restauranger

Inne i restaurangen NuBel| ©Alex Izquierda
Inne i restaurangen NuBel| ©Alex Izquierda

Restaurangerna NuBel och Arzábal har en dynamisk, modern och på sätt och vis även konstnärlig atmosfär. Det är inte bara i rätterna som innovationen är tydlig, utan också i utrymmena, som fungerar som en förlängning av museet och är öppna och inredda med omsorg.

Dessutom håller alla som går dit med om att servitörerna är trevliga och alltid ger dig råd om det bästa på menyn, vilket ibland kan vara lite förvirrande om du inte känner till en gastronomisk term.

Båda ställena är lämpliga för hela familjen, även om NuBel är särskilt lämpligt eftersom det har originella och färgglada möbler, något som de små alltid gillar. Istället för traditionella stolar finns det till exempel soffor eller fåtöljer. Detta gör inte att utrymmet känns kaotiskt, eftersom det är rymligt och tillåter förflyttning av barnvagnar.

Arzábal, å andra sidan, är fortfarande en traditionell taverna, även om den är innovativ. De inre utrymmena rymmer många gäster samtidigt, men du kommer att se att terrassen är spektakulär.

Det bästa är att den delvis är inomhus, så under regniga och kalla dagar kan man njuta av den lika bra. Atmosfären är mysig och inbjudande med ett glas vin och en god maträtt på bordet.

Inredningen i museets restauranger

Inredning av restaurangen Arzabal| ©BFM
Inredning av restaurangen Arzabal| ©BFM

De stora kockarna vet att den gastronomiska upplevelsen inte börjar på tallriken, utan i själva restaurangen. Om man till detta lägger det faktum att Arzábal och NuBel ligger i ett museum för modern konst som Reina Sofía, kan man förvänta sig att deras dekorationer är noggrant utvalda, men samtidigt att de är väldigt olika varandra.

Arzábal har en stil som blandar det traditionella och det innovativa i samma utrymme, precis som den gör i sina rätter. Invändigt är det en varm restaurang med traditionella estetiska element (som träbaren) men i kanske mer eleganta färger (svart dominerar). För att lyfta fram den omfattande vinlistan är flaskorna en del av inredningen och visas i glasmålningar, som om de vore tavlor.

El NuBel är mycket mer färgstark, med en övervägande orange ton tack vare lamporna som lyser upp varje hörn och varje bord. Eftersom restaurangen ligger under den röda kupolen i Nouvel-byggnaden (som byggdes som en tillbyggnad till museet) är interiören ljus och har en mycket modern känsla.

Måste jag boka bord på Reina Sofía-restaurangerna?

Middag på Nubel| ©Ivette S
Middag på Nubel| ©Ivette S

Om du vill säkra ett bord på någon av Reina Sofías två restauranger är mitt råd att boka. Särskilt under rusningstid (lunch och middag) kan det bli trångt, även om båda har gott om plats både inne och ute.

Jag vet att det är mycket svårt att veta vilken tid du kommer att avsluta din rundtur på museet, så normalt tar både personalen på Arzábal och NuBel hänsyn till detta och håller ditt bord i ungefär en halvtimme.

Du kan enkelt göra en reservation på deras webbplatser, både Arzábal och NuBel, vilket är mycket bekvämt att kontrollera tillgången på bord när du närmar dig slutet av ditt besök på museet. Om du inte kan boka bord rekommenderar jag ändå att du går dit för att se om det finns några lediga bord eller plats i baren.

Den imponerande och konstnärliga utsikten från Reina Sofías restauranger

Terrassen på NuBel| ©Sophia R
Terrassen på NuBel| ©Sophia R

Om det finns en bra sak med att äta på Reina Sofía-museet så är det att du får ännu mer tid att begrunda dess konst. Vad menar jag? Museet har några av sina verk utställda på innergården, så från fönstren och terrasserna på Arzábal och framför allt NuBel har du en privilegierad utsikt över dem.

NuBels terrass ligger på Nouvel-byggnadens innergård. Om du sitter vid ett av restaurangens utomhusbord kommer du att dela din måltid med Roy Lichtensteins "Brushstroke", en monumental skulptur som har funnits där sedan 2004.

Även om utsikten från Arzábal kanske inte är lika konstnärlig är utsikten imponerande, särskilt för dem som har turen att sitta i trädgården. Denna plats påminner om Alhambra eller ett växthus, full av växter och med en mycket medelhavskänsla.

Boka biljetter till Reina Sofia-museet

Bortom maten: kvällar i museets restauranger

Kväll på terrassen på Arzabal| ©Abraham R
Kväll på terrassen på Arzabal| ©Abraham R

Allt handlar inte om att äta, särskilt inte när det finns så stora utrymmen att fira på. Det är därför som Reina Sofías restauranger utnyttjar alla timmar de är öppna för att organisera evenemang, konserter eller DJ-sessioner. Vilka ska du gå på?

El NuBel, som stänger kl. 02.30 på fredagar och lördagar, förlänger middagarna genom att bjuda in lokala DJ:s och andra musikgrupper för att liva upp natten. De har också en varierad cocktailmeny för att kombinera det bästa av gastronomi och musik. På deras webbplats kan du se alla evenemang som de anordnar.

El Arzábal ligger inte långt efter och brukar också ha DJ:s för att liva upp middagarna. Det är då de flesta ungdomar tar sig en drink.

Höjdpunkter på Reina Sofía-restaurangerna

Toast på Nubel| ©Jezhy
Toast på Nubel| ©Jezhy

En av de saker som jag kanske skulle vilja lyfta fram i båda museirestaurangerna är att de är baserade på spansk gastronomi.

Modernitet eller begrepp som "fusion" eliminerar inte traditionen, och du kan njuta av traditionella rätter med en modern twist. Förutom kockarnas kreationer är det som slår mig personligheten hos varje restaurang och vad som gör dem så olika, även om de praktiskt taget ligger i samma utrymme.

El Arzábal, till exempel, är mer välkomnande och dess stora fördel är dess halvtäckta terrass. NuBels avantgardistiska stil ger den å andra sidan en stor fördel: dess mångsidighet. Du kan äta frukost där innan du besöker Reina Sofía-museet eller lunch när du är klar. Om du är sen har du en ursäkt att stanna kvar på deras cocktail- och musikkvällar.

Är det värt att äta på någon av Reina Sofías restauranger?

Frukost på restaurang Arzábal| ©miss g
Frukost på restaurang Arzábal| ©miss g

Som med allt annat finns det bättre åsikter än andra, men i allmänhet är alla som äter på NuBel eller Arzábal nöjda och vill till och med äta igen. Om det är något som folk lyfter fram så är det kvaliteten på produkterna och även hur trevligt det är inomhus.

I slutändan, när en bra atmosfär och god mat kombineras i samma restaurang, är det nästan säkert att det blir succé. På NuBel gillar jag särskilt de mer avantgardistiska rätterna, som har den tydliga signaturen från en kock med Michelinstjärna. Naturligtvis, som ofta är fallet med mer moderna ställen, kan kvantiteterna vara lite små, även om det kanske förstärker smaken.

El Arzábal är ett annat bra alternativ för sin meny, men om det finns en aspekt som alltid får de bästa betygen är det dess dekoration, särskilt på terrassen. Man kan säga att det är värt att äta där bara för att tillbringa lite tid bland växterna, även om det finns de som tycker att det totala priset är lite dyrt för den mängd som serveras.

Vet du redan vad du ska beställa? Jag är säker på att mina råd har fått det att vattnas i munnen på dig, så tveka inte att äta på någon av de två restaurangerna på Reina Sofía-museet.

Boka biljetter till Reina Sofía-museet