Saker du inte får missa på det kungliga slottet i Madrid
Jag tvivlar inte på att det kungliga palatset i Madrid kommer att lämna dig med öppen mun, särskilt när du upptäcker var och en av salarna och rummen inuti. De är alla lyx, konst och historia!
Av alla aktiviteter du kan göra under din resa till Madrid är det en som jag inte kan låta bli att rekommendera: en rundtur i det kungliga palatsets interiör. Varför? För att det inom dess många väggar, salar och rum finns fantastiska berättelser att upptäcka.
De kungliga salarna är utan tvekan de rum som väcker mest uppmärksamhet, eftersom de är inredda med stor detaljrikedom. Men förutom smaken för utsmyckning kommer du att se att många områden i palatset är nästan perfekt bevarade, så du kommer att kunna få en ganska bra uppfattning om var de spanska monarkerna bodde i flera år.
1. Hellebardiernas sal: det första stoppet
Det första du kommer att se under ditt besök på det kungliga palatset i Madrid är halberdiersalen. Den är ganska rymlig eftersom Sacchetti, arkitekten bakom dess skapande, hade tänkt sig den som en balsal. Karl III bestämde dock att det var här som det kungliga gardet (halberdiers) skulle placeras. Sedan dess används den för alla officiella besök.
När ni går in ser ni att interiören är högtidlig och att det, med undantag för taket som har en mytologisk målning av Aeneas och Venus, inte finns mycket utsmyckning. Varför? Just på grund av denna förändring i dess användning. Istället för den ursprungliga rika ornamentiken valde man pilastrar och en mycket enklare design.
Trots detta har konstsmaken kommit till uttryck i Salón de Alabarderos, främst på grund av den stora målningen av Juan Carlos I:s familj som dominerar rummet. Dessutom finns det andra dukar och mahognymöbler som bidrar till platsens värme.
2. Tronrummet: en historisk plats
Tronrummet är en plats du inte får missa, här handlar allt om historia! Det är här som besökare har tagits emot på ett officiellt och högtidligt sätt sedan inredningen slutfördes 1772 under Karl III:s regeringstid.
Det var också här som kungarnas gravkapell placerades när de dog, tills de fördes till den kungliga kyrkogården, som du kan besöka om du bokar en utflykt till El Escorial. Det kan sägas vara palatsets centrala rum, och det upptar faktiskt huvudfasaden.
Förutom sitt historiska värde på grund av de personligheter som har vistats här sedan 1700-talet, är tronrummet, även känt som ambassadörernas rum, fantastiskt på grund av sitt valv. Det är freskomålat med Tiepolos "Den spanska monarkins storhet och makt". Kungafamiljens historia berättas genom allegorier som leder betraktarens öga till tronen.
Möblerna, särskilt tronen, är också slående för sin konstnärliga rikedom som fördes från Italien av Giovanni Battista Natali, som var ansvarig för utformningen av utrymmet. Innan ni går bör ni titta på detaljerna och skönheten hos de gyllene lejonen och skulpturerna av Minerva och Apollo som vakar över tronen.
3. Kolonnhallen: platsen för baler och mottagningar
Ett annat av de rum som har flest historier att berätta är Kolonnhallen. Det är här som officiella baler och mottagningar har hållits i århundraden, liksom undertecknandet av viktiga fördrag, till exempel Spaniens anslutning till Europeiska gemenskapen.
Även om vetskapen om allt som har hänt inom de fyra väggar som omger denna stora sal är skäl nog att besöka den, kommer den klassiska konst som du hittar där att lämna dig med ännu mer öppen mun, ska du se!
Det första dina ögon kommer att lägga märke till är skulpturen av Karl V av Tyskland och I av Spanien. Var försiktig, det är en kopia av originalet, som du bara kommer att kunna se om du besöker Pradomuseet. Vad som inte är en kopia är de belgiska gobelängerna som kompletterar rummets dekoration, även om valvet är ännu mer imponerande.
Taket i rummet är målat med en scen där solen, en metafor för monarken, verkar lysa upp hela utrymmet, även om det verkar omöjligt att göra det med bara penslar.
4. Gasparinis salong: en höjdpunkt inom rokokokonsten
Jag vet, så fort du kommer in i Gasparinisalongen kommer du att känna dig överväldigad av inredningen. Det är normalt, den stil som detta utrymme utformades i är rokoko, känd för sin utsmyckade stil. Trots detta (eller kanske på grund av det) är detta rum ett av de vackraste i Madrids kungliga palats. Det var inte alltid en salong, eftersom det under Karl III:s tid var hans kammare.
Även om dess namn har ändrats och det nu bär efternamnet på den konstnär som designade det (Matías Gasparini), har dess interiör inte föränd rats det minsta. När du går in i den kommer du att se den precis som de olika monarkerna genom historien såg den. Precis som ni är jag säker på att de också imponerades av marmorgolven och silvertråden i gobelängerna.
Vad används den till nu? Efter den officiella mottagningen i kolonnhallen går kungen och hans gäster in i detta rum för en aperitif eller en kopp kaffe.
5. Spegelsalen: en plats för reflekterande konst
När du går in i spegelsalen ser du naturligtvis din egen bild mångfaldigad i de olika reflektionerna. När du tittar bort är nästa sak du lägger märke till den konst som löper längs väggarna i detta utrymme, tillsammans med speglarna. Tomás de Castro skapade ett minutiöst ikonografiskt arbete, för ja, varje skulptur, målning eller träsnideri har en betydelse.
Som du kan föreställa dig har det faktum att det finns så många speglar en förklaring: detta rum var den plats där kungar och drottningar klädde sig. I början var det gemålen Maria Luisa av Parma som använde detta skåp. Det designades faktiskt för henne i en mycket fransk stil, i ett försök att efterlikna slottet i Versailles.
Med tiden har Salón de los Espejos haft andra användningsområden, och har till och med använts som biograf. Alfonso XIII brukade träffas där med sin familj för att titta på film. Numera är det här den kungliga orkestern placeras när den ska ge musik och rytm till de stora banketterna som hålls i palatset.
6. Huvudtrappan: en plats som till och med Napoleon beundrade.
Även om det inte är en sal förtjänar huvudtrappan i det kungliga palatset i Madrid all uppmärksamhet. Anledningen? Dess kejserliga stil och dess dubbla nivå. När du går upp för de 72 marmortrappstegen kommer du att inse vad den vill förmedla: makt och lyx. Detta uppnås med dess balustrad och den stora skulpturen av Karl III precis när du når den centrala trappavsatsen.
Trappan har ändrats flera gånger under åren, men oroa dig inte för du kommer inte att märka det tack vare det goda arkitektarbetet av Sabatini, som var ansvarig för att ändra trappans höjd och layout enligt kungens önskemål.
Jag tvivlar inte på att du kommer att känna samma vördnad och beundran som Napoleon när du ser det. När kejsaren klättrade uppför trappan till det kungliga palatset efter att ha erövrat Spanien berättade han för sin bror Joseph, som han lämnade kungariket till, att hans hus skulle bli bättre än hans eget i Frankrike.
7. Den kungliga rustkammaren: ett krigsmuseum
Den kungliga rustkammaren är mer än bara ett rum, det är ett museum i sig. Det ligger i ena änden av Plaza de Armas och rymmer en stor samling rustningar och andra krigsföremål från det kungliga palatset. Bara genom att berätta att det är ett av de mest erkända och viktigaste i världen kommer du att förstå varför du bör besöka det.
Om vi har någon att tacka för att vi kan se en sådan samling så är det Karl III, som slutade skänka sina rustningar till religiösa centra, vilket var traditionen under medeltiden. Istället började han behålla dem och det var hans son, Filip II, som förde dem alla till Madrid. Här finns hundratals vapen, inte bara spanska utan även portugisiska och moriska.
Om du tröttnar på så många krigsföremål rekommenderar jag att du går tillbaka till Plaza de Armas och går till andra änden, där du hittar Real Botica (Kungliga apoteket). I stället för vapen består museet här av flaskor, skåp, keramiska element ... där man i åratal förvarade de örter och naturläkemedel som användes för att bota kungligheterna.
8. Det kungliga kapellet: en plats för tillbedjan
Den spanska monarkin har alltid varit nära kopplad till kyrkan, så du bör inte bli förvånad över att hitta en kyrka inne i det kungliga palatset. Du kommer dock att känna att något saknas, och du skulle ha rätt, eftersom det arkitektoniska projektet för det kungliga kapellet aldrig har slutförts.
Därför är altarområdet ganska stramt, men det positiva är att kupolen i taket blev färdig och nu ser fantastisk ut tack vare målningarna av Sachetti och Ventura Rodríguez.
Protokollet var mycket viktigt i kapellet och respekterades till fullo, så du kommer att se att det finns olika områden. Hela hovet hade en bestämd plats, medan folket bara fick komma in vid vissa tillfällen och bara stå i entrén, den så kallade förkapellet. Under ert besök kommer ni dock att kunna komma nära Cancel, tribunen från vilken kungarna hörde mässan.
Ni kommer också att kunna se orgeln, som är unik för kvaliteten på sitt ljud och för att den har tillverkats enligt traditionen. Detta var Ferdinand VI:s verk, för vilken musik var av yttersta vikt, särskilt i heliga områden.
9. Stradivarius-salen: kronans juveler
Den spanska monarkin kanske inte har en samling juveler som den brittiska, men jag kan försäkra dig om att den kulturella rikedomen i Stradivarius-salen är ännu bättre. Jag tror inte att du någonsin har sett så många instrument av så hög kvalitet tillsammans; totalt fyra stycken (en viola, en cello och två violiner) tillverkade av den berömde Antonio Stradivari år 1700.
Dessa fyra instrument ingår i Stradivarius Palatinos-samlingen, en av de viktigaste i världen. Tro inte att de bara är utställda för att beskådas, eftersom de fortfarande används vid de konserter som hålls inne i det kungliga palatset.
10. Galans matsal
För att komma till Gala Dining Room måste du först passera genom Yellow Sallet, som fått sitt namn eftersom tygerna som dekorerar den har den färgen.
När man har passerat dörren in till matsalen är det uppenbart att man kommer in i ett av de största rummen i Kungliga slottet. Ursprungligen var det dock inte så stort; det nuvarande utrymmet är resultatet av den ombyggnad som beställdes av Alfonso XII, där tre rum slogs samman till ett.
Det som inte har förändrats är dess funktion, eftersom det fortfarande är platsen där banketter och baler hålls när det är officiella besök eller statsmiddagar. Under besöket kommer ni att kunna se hur bordet dukas vid dessa tillfällen, naturligtvis med det bästa porslinet.
Hur många personer tror ni kan äta där åt gången? Jag säger dig: etthundrafyrtiofyra personer. Naturligtvis har bordet utformats på ett mycket praktiskt sätt så att det kan plockas undan snabbt och enkelt, vilket ger utrymme för dans efter varje bankett.
Jag tvivlar inte på att du kommer att njuta av interiören i Kungliga slottet i Madrid, gå genom dess salar och upptäcka konsten i dem. Har du gjort en anteckning om de viktigaste sakerna att göra?