Bästa Pintxos i San Sebastian

Om du åker till San Sebastian är det ett måste att gå ut och äta pintxos i staden. Här är de bästa pintxos i Donostia och barerna där du kan hitta dem.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minsta läsning

Bästa Pintxos i San Sebastian

Mesa de Pintxos | ©Ulrike Parnow

En av de bästa sakerna att göra i San Sebastian är att smaka på den utsökta gastronomin. I Donostia är pintxo-kulturen mycket typisk, vilket är inget annat än typiska tapas från Baskien.

För att du inte ska lämna San Sebastian utan att ha provat de bästa, kommer här en lista över stjärnpintxos i San Sebastian. Du hittar allt från typiska spanska recept, som tortilla de patatas (potatisomelett), till specifika lokala skapelser, som txalupa.

1. Risotto från Borda-Berri

Risotto på en vit tallrik| ©Marika Sartori
Risotto på en vit tallrik| ©Marika Sartori

En av de bästa pintxos i San Sebastian är risotto på baren Borda Berri. Denna lilla pintxo-bar ligger på Fermin Calbeton Kalea 12, i centrala San Sebastian. Dess stjärnpintxos är risotto, öron och fläskribbor.

När det gäller risotto ändras receptet beroende på säsong, men de mest kända versionerna är svamp och Idiazabal. Den förstnämnda är det vanligaste risottoreceptet, men den sistnämnda har en mycket speciell smak som garanterat kommer att överraska dig. Bläckfisk med kvittengelé är också berömd.

Om du vill prova de bästa pintxos i San Sebastian och insupa den gastronomiska kulturen i Donostia rekommenderar jag att du tar en gastronomisk rundtur. Det finns några som specialiserar sig just på pintxos och det finns både dag- och kvällsturer, även om den bästa för mig är en gastronomisk tur för små grupper i San Sebastians gamla kvarter på kvällen.

Dessa turer har en speciell charm, de passerar genom de bästa tavernorna i San Sebastians historiska stadskärna och tack vare gruppens storlek kan man få ett personligt bemötande. Dessutom brukar de inkludera en vinprovning på de olika etablissemang som du besöker.

Boka en pintxotur på natten i San Sebastiáns centrum

2. Komplett miniturné på La Bodega Donostiarra

Donastierra vingård| ©Patrick and MJ
Donastierra vingård| ©Patrick and MJ

La Bodega Donostiarra är en restaurang som ligger på gatan Peña y Goñi, på nummer 13, i San Sebastians centrum. Restaurangen är inriktad på baskisk gastronomi, där smörgåsar, brochetter och risbaserade rätter utmärker sig. Av alla dessa pintxos sticker mini completo, baserad på tonfisk på burk, ut.

Jag rekommenderar också Indurain, en av de mest typiska pintxos i Donostia. Den består av en bit tonfisk, en ansjovisfilé, en fylld oliv och ett par chilipeppar. Det är en kall pintxo, mycket näringsrik och med en mycket speciell blandning av smaker.

Förutom ovanstående rekommenderar jag, om du har chansen, att du också provar de saltade ansjovisbitarna, den marinerade laxen, bläckfisken i vinaigrette och den hemgjorda kummelpajen. Om du vill prova de mest typiska pintxos i San Sebastian föreslår jag att du tar en pintxos-tur.

En av dem är pintxos-turen med ett besök på San Sebastians marknad. Du kommer att vandra genom San Sebastians "gamla stadsdel", hälla upp cider i den renaste baskiska stilen och dricka det bästa lokala vinet. Med den här turen kan du prova upp till fyra pintxos på olika barer runt om i staden.

Boka den här pintxos-turen och marknaden i San Sebastian

3. Vitlökspotatis på baren Ciaboga

Vitlökspotatis| ©Kike on tour
Vitlökspotatis| ©Kike on tour

Jag är på väg till San Sebastians centrum för att ta med dig till en av stadens mest typiska pintxobarer. Baren Ciaboga ligger på Easo-gatan nummer 9 och är känd i hela Donostia för sina vitlökspotatisar.

Även om det kan tyckas vara en enkel maträtt har ingen lyckats imitera perfekt den läckra såsen som täcker potatisen och som görs med persilja, vitlök, olivolja och cayennepeppar. Denna oemotståndliga rätt är en av mina favoritpintxos i San Sebastian, men Ciaboga baren har även andra läckra rätter, som bläckfiskbrochette, potatisomelett eller fyllda svampar.

4. Pastramismörgåsar på baren El Bombín

Pastrami Sanduiche| ©Marie Marie Bakery
Pastrami Sanduiche| ©Marie Marie Bakery

Om du letar efter de bästa pintxos i San Sebastian får du inte missa baren El Bombín. Baren ligger i stadsdelen Gros, på Zabaleta-gatan nummer 53. Den har en trevlig uteservering som är idealisk för de få soliga dagarna i staden.

Om du är ölälskare rekommenderar jag att du ackompanjerar din pintxo med en av de många ölsorter som finns i baren. Som tapa måste du prova den mycket berömda corned beef pastrami-smörgåsen. Om du gillar japansk mat blir du glad att veta att det finns en sushimeny.

5. La Txalupa på Bergara bar

Pintxos på bordet| ©Jaliker
Pintxos på bordet| ©Jaliker

I San Sebastians berömda stadsdel Gros, på Calle del General Artetxe nummer 8, hittar du baren Bergara. Det är en av stadens mest kända barer tack vare sina pintxos, både varma och kalla, och sina hemlagade efterrätter.

Av det stora utbudet av pintxos att välja mellan rekommenderar jag Txalupa. Denna pintxo är en typisk skapelse från Bergara-köket och dess namn hänvisar till en typ av båt som är mycket vanlig i området. Txalupa är en liten båt med svamp och räkor med gräddfil och gratinerad ost. Jag försäkrar er att smakkombinationen är spektakulär, för att inte tala om dess mjuka konsistens.

Förutom denna pintxo rekommenderar jag även torsken ajoarriero, gratinerad pilgrimsmussla, ankdesserten och Itxaso, som inte är något annat än en medaljong av marulk med en skaldjursgrädde.

6. Nestors potatisomelett

Potatisomelett| © blackieshoot
Potatisomelett| © blackieshoot

I San Sebastians gamla stadsdel, på gatan Arrandegi nummer 11, finns en liten bar som är känd för sin pintxo de tortilla de patatas (potatisomelett). Och när jag säger berömd menar jag inte bara i San Sebastian.

Tortilla de patatas på baren Néstor är berömd i hela Spanien, vilket är en av anledningarna till de långa väntelistorna. Så om du vill smaka på en av de bästa tortilla de patatas enligt rankningen, gå tidigt så att du inte missar något.

Tänk på att de gör två omeletter hela dagen, en klockan 13 och en klockan 20. Det finns bara 16 portioner av varje omelett, så se till att du är där först. Förutom tortilla de patata är Bar Néstor också känd för sina chuletones (biffar) och pimientos fritos (friterade paprikor).

7. Foie del Sport

Foie på en vit tallrik| ©Martin P. Szymczak
Foie på en vit tallrik| ©Martin P. Szymczak

Jag flyttar till den gamla delen av San Sebastian för att visa dig en av de bästa foie pintxos du kommer att prova i San Sebastian. Baren Sport ligger på 10 Fermin Calbeton street. Den är specialiserad på både varma och kalla pintxos. En av de mest framstående är foie pintxos, husets specialitet.

Jag rekommenderar också att du provar de olika smörgåsarna på menyn, liksom txangurro (spindelkrabba), bläckfisk och den läckra bläckfisken. Som om det inte vore nog är priserna mycket bra och valuta för pengarna är utmärkt.

8. Räksopporna på baren Goiz-Argi

Räkspett med vinaigrette| ©Marta Carnero
Räkspett med vinaigrette| ©Marta Carnero

Detta är en mycket enkel pintxo, även om den utmärker sig för sin hemliga sås. Resten av receptet har inget mer mysterium: en brödskiva med ett spett av grillade räkor. Baren Goiz-Argi ligger på Fermin Calbeton Kalea 4, i San Sebastians gamla stadsdel.

Även om dess stjärnpintxo är räkspett är denna lilla bar dekorerad med akvarellfärger även andra specialiteter. Jag rekommenderar att du provar Marijuli, ett av barens mest typiska recept, som inte är något annat än rökt lax med grön paprika och saltade ansjovis.

Du kan också prova txangurro (spindelkrabba), friterade piparras (friterad paprika), pitufos (smurfar), txipirones (babybläckfisk) eller fyllda champis (fyllda svampar). Vad du än beställer kommer du garanterat att älska det.

9. La Gavilla på baren San Marcial

Gavilla i aluminiumfolie| ©Nerkinet
Gavilla i aluminiumfolie| ©Nerkinet

Gavilla är en slags krokett, förutom att den är fylld med lagrad skinka och ost, ett lager bechamelsås och slutligen brödsmulor. Det är ett mycket typiskt recept i San Sebastian och du kommer att se det på många barer.

Gavilla par excellence är dock den från baren San Marcial, som ligger på Calle San Marcial nummer 50. Baren ligger bara 50 meter från La Concha-stranden och har gjort lokalbefolkningens liv lyckligt med sin underbara Gavilla i mer än 30 år.

10. La Espigas läckerheter

Baren full av pintxos| ©Kent Wang
Baren full av pintxos| ©Kent Wang

Jag fortsätter i centrala San Sebastian för att visa dig en bar med en speciell charm som ligger på San Martzial-gatan. Det är en mycket modern bar med en mycket slående inredning baserad på väggmålningar. La Espiga serverar både pintxos och raciones och rätterna är specialiserade på det baskiska och spanska köket.

Bland alla sina pintxos är en av lokalbefolkningens favoriter "Delicia". Det är en brödbit med saltade ansjovis, vinaigrette, hårdkokta ägg, majonnäs och Worcestersås. Andra delikatesser är fyllda paprikor, milanesa, ropa vieja de bonito och morro en salsa.

Naturligtvis finns det också mer vanliga spanska tapas, som albondigas (köttbullar) eller croquetas de jamón (skinkkroketter). Min rekommendation är dock att prova pintxos som är typiska för det baskiska köket.

11. Zerukos bål

Zeruko Bar| ©Krista
Zeruko Bar| ©Krista

I Parte Vieja hittar du många av de bästa barerna och restaurangerna i San Sebastian. En av dem är Zeruko, som ligger på nummer 1 på Pescadería Street. Det är ett enkelt ställe med ett brett utbud av pintxos, både varma och kalla.

Dess stjärnpintxo är "la hoguera". Den består av en bit torsk som placeras på ett galler i en lerkruka. På detta sätt bestämmer man själv hur varmt man vill tillaga fisken.

12. Rysk sallad från baren Ezkurra

Rysk sallad| ©Jorge Gutiérrez
Rysk sallad| ©Jorge Gutiérrez

I stadsdelen Gros, på Mirakruz-gatan nummer 17, hittar du en annan av de bästa barerna för pintxos i San Sebastian. Baren Ezkurra är ett familjeföretag som i generationer har förtjänat sin plats på den kulinariska scenen i Donostia tack vare sin ensaladilla rusa (rysk sallad).

Det är inte en annorlunda sallad än den traditionella när det gäller receptet, eftersom den innehåller de typiska ingredienserna för denna maträtt: potatis, ägg, tonfisk och majonnäs. Lokalbefolkningen vet dock att om de vill ha en god pintxo med ensaladilla rusa är detta stället att gå till. Du kan till och med beställa den för att ta med dig. Om du åker på en gastronomisk pintxo-tur i San Sebastian måste du prova denna tapa.

13. La Mejilloneras patatas bravas (stekt potatis i kryddig sås)

Patatas bravas| ©Erik Rasmussen
Patatas bravas| ©Erik Rasmussen

Den här ölbaren är en klassiker i San Sebastian. Den ligger i stadens centrum, på nummer 15, Calle del Puerto. Även om namnet kanske får dig att tro att dess stjärnpintxo är musslor, är sanningen att guldmedaljen går till patatas bravas.

Med den kryddiga touch som patatas bravas-receptet på La Mejillonera har lockar det många lokalbefolkningen varje dag, särskilt på helgerna. Ledsaga denna pintxo med en god lokal hantverksöl.

14. Gamba a la gabardina från baren Paco Bueno

Gambas a la gabardina| ©Víctor Villamarín
Gambas a la gabardina| ©Víctor Villamarín

I Calle Mayor nummer 6, i San Sebastians gamla stadsdel, finns en liten taverna med ett enkelt och ödmjukt utseende. Baren Paco Bueno är ett opretentiöst etablissemang, men med sina gambas a la gabardina behöver du inget annat.

Varje dag, vid hamaiketako-tiden, strömmar lokalbefolkningen till Paco Bueno för att njuta av denna utsökta pintxo. Om du inte har provat gambas a la gabardina tidigare är det en räka som är lindad i en smet av mjöl och majsmjöl och stekt i rikligt med olivolja.

För att prova denna och andra kända pintxos i San Sebastian rekommenderar jag att du tar en tapas-pintxo-tur med en lokal expert.

15. Ataris skinkkroketter

Skinkkroketter| ©Cocinero Medida
Skinkkroketter| ©Cocinero Medida

Baren Atari ligger på nummer 18, Calle Mayor, mittemot basilikan Nuestra Señora del Coro. Det är ett etablissemang som försöker kombinera traditionellt och avantgardistiskt kök, vilket ger en unik touch. En av de stora fördelarna med Atari är att den har en terrass, vilket är bra om du har tur att gå dit en solig dag.

En av de bästa pintxos på Atari är ett av stjärnrecepten i det spanska köket: kroketter. Skinkkroketterna på den här baren i Donostia skulle slå alla med häpnad. Om du fortfarande har plats kan du prova ryggbiffen i rödvinssås med säsongsbetonad garnering.

16. Baren Txuletas stekkroketter

Kroketter med benstek| ©encantadíssim
Kroketter med benstek| ©encantadíssim

Restaurangen Txuleta tillagar, som namnet antyder, ett stort antal rätter på sin meny med det läckra köttet från T-bone steak. Det är så deras spektakulära biffkroketter föds, otroligt välsmakande, med en mjuk konsistens och ett krispigt yttre.

Baren ligger i San Sebastians gamla stadsdel, på Plaza de la Trinidad, mycket nära basilikan Nuestra Señora del Coro. Den har en täckt terrass, perfekt för regniga dagar, som inte är ovanliga i San Sebastian.

17. Torreznos på restaurangen Narru

Bacon| ©Rosa G.
Bacon| ©Rosa G.

Restaurang Narru är ett sofistikerat etablissemang med moderna smaker. Dess rätter är mycket genomarbetade, även om de aldrig avviker alltför långt från det baskiska kökets rötter. Restaurangen ligger på 22 San Martín, bredvid katedralen Buen Pastor i San Sebastián.

Det finns många pintxos, både varma och kalla, som gör Narru-restaurangen till ett känt ställe i Donostia. Min favoritpintxo är dock torreznos, som görs precis rätt så att de är krispiga men saftiga.

18. Chistorra-blåsbakelse på Ganbara-restaurangen

Chistorra-blåsbakelse| ©un melón en la cocina
Chistorra-blåsbakelse| ©un melón en la cocina

Restaurang Ganbara har fått munnen på San Sebastians invånare att vattnas i mer än 25 år. Den är ett av de stora landmärkena i San Sebastians gamla stadsdel och ligger på Calle de San Jerónimo 21, mycket nära Plaza de la Constitución.

Dess pintxos och vinlista är utsökta. Av alla dess rätter sticker den berömda chistorra-blåsbakelsen ut. Andra specialiteter på den här restaurangen i Donostia är bland annat panerad sparris och krabbtartelet.

19. La Viña ostkaka

Osttårta| © mahyar mirghasemi
Osttårta| © mahyar mirghasemi

Som avslutning föreslår jag att du ger den här listan över de bästa pintxos i San Sebastian en söt touch med La Viñas läckra ostkaka. Denna ostkaka är inte bara känd i San Sebastian utan även internationellt. Faktum är att till och med i Turkiet och Japan försöker man efterlikna receptet på denna cheesecake.

La Viña är en informell bar som ligger på gatan 31 de Agosto, bredvid basilikan Nuestra Señora del Coro. Dess viner är också berömda.